‘Debat arbeidsmigratie hinkt van schandaal naar schandaal’

15-06 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Iedereen die een beetje gemotiveerd is, is volgens Glastuinbouw Nederland welkom om aubergines te komen sorteren. - Foto: Ton van der Scheer
Iedereen die een beetje gemotiveerd is, is volgens Glastuinbouw Nederland welkom om aubergines te komen sorteren. - Foto: Ton van der Scheer

Gedoe over arbeidsmigranten is een debat met alleen maar verliezers. Tuinders, de minister van SZW en de arbeidsmigranten zelf weten daar alles van.

‘De arbeidsmigrant’ blijft een veelkoppig monster. Een tegelijk griezelig én zielig monster. Natuurlijk vallen alle Nederlandse media heen over de akelige janboel die het Pools-Nederlandse uitzendbureau JanPol maakte van het uitzenden van Oekraïense medewerkers naar Westlandse kassen. En over de weinig alerte houding van de inlenende tuinbouwondernemers. In dit soort affaires is de werkgever de schurk en de uitgebuite arbeidsmigrant – zeker als die uit de Oekraïne komt – het slachtoffer.

Maar tegelijkertijd vinden nu 4 van de 10 Nederlanders dat we alleen arbeidsmigranten met ‘essentiële beroepen’ zouden moeten toelaten in Nederland, zo peilde Ipsos. Nou is agrarisch werk nog steeds essentieel’. Maar de fronsende blik op de arbeidsmigrant én op de tuinbouw past helemaal in de overbekende trend van fel lokaal verzet als er ergens een gemeentelijke vergunning moeten komen voor een plan voor huisvesting van arbeidsmigranten.

Tussen de regels door valt te lezen dat tuinders niet zitten te wachten op een overheid, die met dwang of drang werklozen hun kant op stuurt

Werklozen uit Parijse banlieus

Ook de storm van protest tegen uitspraken van minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid past perfect in dat plaatje. In een interview met het AD wijst Van Gennip erop dat er ook nog heel veel werklozen zijn in de Franse achterstandswijken. Waar ze maar mee wilde zeggen dat de EU-plannen om arbeidsmigranten uit Noord-Afrika te gaan halen wat prematuur zijn. Maar Kamerbreed vroeg politiek Den Haag zich af of de minister gek geworden https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/kamer_in_het_kort/pvv-stelt-vragen-over-het-aantrekken-van-werklozen was. Want wilde ze nou soms busjes laten rijden tussen de Parijse banlieus en de Westlandse kassen?

‘Als ze maar gemotiveerd zijn’

Glastuinbouw Nederland wijdde er een serieuze reactie aan. De strekking daarvan: iedereen is welkom om in de kassen te komen werken, als ze maar gemotiveerd zijn. Tussen de regels door valt te lezen dat tuinders niet zitten te wachten op een overheid, die met dwang of drang werklozen hun kant op stuurt. Of die nou uit Parijs of Rotterdam of Oost-Groningen moeten komen.

Beschikbaarheid geen knelpunt

Maar misschien dat er nu toch Franse uitzendbureaus op een idee zijn gekomen: ‘wat de Polen kunnen, kunnen wij ook’. Overigens blijft huisvesting dé bottleneck. Beschikbaarheid veel minder. Ook de Polen komen immers weer massaler naar West-Europa, nu er daar inmiddels 4 miljoen Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen, die daar nu ook op zoek zijn naar baantjes.

Meer over

2.397 thoughts on “‘Debat arbeidsmigratie hinkt van schandaal naar schandaal’