Doorgaan naar artikel

Deal Dole en Total Produce kleurt toekomst markt

Stand van Total Produce op Fruit Logistica - Foto: Jeroen Verheul

Stand van Total Produce op Fruit Logistica - Foto: Jeroen Verheul

Nu het Amerikaanse concern Dole niet Belgisch maar Iers wordt, liggen de kaarten voor de internationale markt voor groente- en fruit compleet anders voor een partij als Greenyard.

Niet Greenyard maar Total Produce lijkt de overnamepartner te worden van Dole. Eind vorige week werd bekend dat Total Produce voor € 300 miljoen een belang neemt van 45% in Dole. Nog geen maand geleden strandden gesprekken tussen Dole en Greenyard.

Total Produce kan nu in een reeks van jaren 100% eigenaar worden van Dole. Analisten zien dat door de overname de deur naar een mega-overname of fusie voor het Belgische Greenyard voor zowel Total Produce als Dole is dicht gegooid. Op de verder versnipperde groente- en fruitmarkt lijkt Greenyard op eigen kracht te gaan groeien op de kernmarkten VS en Verenigd Koninkrijk.

Grotere combinatie dan met Greenyard

De combinatie Dole-Total Produce is een grotere dan de combinatie Dole-Greenyard. Over het eerste halfjaar heeft Total Produce de omzetgrens van € 2 miljard al gehaald. Het Ierse bedrijf is op overnamepad en maakte in november nog de overname van het Amerikaanse The Fresh Connection bekend. Door de overeenkomst over de overname van Dole kan op termijn (bij het behalen van een meerderheid van de aandelen) een partij ontstaan met een omzet van meer dan € 8 miljard.

Nederlandse koppeling Total Produce

Met de transactie Dole en Total Produce komt een logistieke koppeling tot stand tussen Nederlandse handelspartijen en de Dole productstromen. Total Produce heeft met Haluco, Nedalpac, ASF, Anaco&Greeve, Frankort&Koning, Total Exotics en ASF Holland een belangrijke positie op de Nederlandse markt. Daar werd in het eerste halfjaar wel een tegenvaller geboekt door logistieke problemen in de belevering van een grote klant, bleek uit het bericht van de halfjaarcijfers.

Vestigingen Dole en Total Produce in Scandinavië

Met Dole krijgt Total Produce vooral een sterke positie op de Amerikaanse markt. Dole heeft in Europa vooral in Scandinavië een positie. Het heeft er twee bananenrijpers en distributiecentra én fabrieken waar Dole-salades worden versneden en verpakt in Helsingborg en Helsinki (Finland). Total Produce heeft met Total Produce Nordic, Everfresh en twee logistieke bedrijven ook een positie in Helsingborg.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin