Doorgaan naar artikel

‘Zomerteelt Chinese kool blijft soort van roulette’

Image premium

De Chinese kool voor de bewaring zijn bij Compliment in Zeeland weer allemaal met de Ferrari-plantmachine in de grond terecht gekomen. Dat gebeurde tussen 14 en 24 augustus.

“Vorige week hebben we de vroegste plantingen hun eerste schoffelbehandeling gegeven”, aldus Ramón Scheepers op 29 augustus. “We proberen het onkruid puur mechanisch met drie tot vier schoffelbeurten onder de duim te houden, voordat het gewas zich gaat sluiten.”Voor het planten werden de percelen beregend, want de droogte heerst in Zeeland en omstreken. Voor het vervolg is het een kwestie van de groei erin zien te houden. Het hoofdras is Bilko en op proef draait het ras Enduro van Takii mee. “We willen met Enduro ervaring opdoen in de korte en lange bewaring, in vergelijking met Bilko.”

Bemesting en gewasbescherming

De basisbemesting bestond uit 80 kilo patentkali per hectare. “Vervolgens worden ze enkele keren geschoffeld en krijgen ze nog een kleine gift van 40 kilo stikstof om ze rustig naar de oogst te brengen. We willen die rustige groei, daarom gebruiken we ook geen drijfmest voorafgaande aan de bewaarteelten.” Ook wordt regelmatig een bladbemesting uitgevoerd met spoorelementen.

De grootste druk van rupsen is inmiddels achter de rug en bleef gelukkig binnen de perken. “In de broccoli zie je de koolwitjes rondvliegen, maar daar kun je er wat tegen doen. In Chinese kool blijft het toch een knelpunt. Met Movento en Vertimec zijn bladluizen en mineervlieg wel het hoofd te  bieden. Rond die insecten vallen ook geen problemen meer te verwachten.” Schimmels zijn tot nog toe niet aan de orde geweest.Toch is opnieuw gebleken dat de zomerteelt niet eenvoudig is, omdat de weersomstandigheden zeer wisselend kunnen zijn. “Dit jaar hebben we er een paar dagen uitgelegen met oogsten en binnenrand was op een gegeven moment een probleem. In 2010 hebben we tussen 16 juni en 8 augustus ook niet kunnen oogsten, mede vanwege de Ehec-crisis. De zomerteelt blijft een soort van roulette.”In de afgelopen periode was beregenen aan de orde van de dag. “We beregenen in principe alleen ’s nachts, want dat geeft het meeste rendement. Zo hebben we de groei er redelijk in weten te houden. Je merkt wel dat het grondwaterpeil aan het dalen is.”

Geen slecht seizoen

De handel is vragend en de prijzen zijn redelijk, dus over het jaar bekeken is de teelt van Chinese kool voor Compliment tot op heden niet slecht geweest.

Bekijk meer

Delen

Image
Ramón Scheepers

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin