Doorgaan naar artikel

‘De wereldverbeteraar’

Ondanks dat ik in Kazachstan woon, probeer ik toch het nieuws thuis te volgen. Regelmatig passeren er mensen de revue die de wereld willen verbeteren.

Voorbeelden zijn de student die een plasticvanger heeft ontworpen om de Stille Oceaan schoon te maken. Nieuw is de vervuiling van het heelal. Met een hightech vangnet kunnen we overbodige satellieten vangen en verbranden in de dampkring. Maar wat me toch het meest verbaasde zijn de vrouwen die geen kinderen meer durven te krijgen omdat ieder extra individu vervuiling met zich meebrengt.

Een mooi woord om geld uit onze zakken te kloppen

Energietransitie

Veel mensen zijn geobsedeerd door het milieu. Achtergrond van dit fenomeen moeten we zoeken in een nieuw verdienmodel, genaamd energietransitie. Een mooi woord om geld uit onze zakken te kloppen. Het stoppen van de aardgaswinning in Groningen wordt als argument gegeven om de milieubelasting op energie verder te verhogen.

Klimaatwet

Volgens de nog niet aangenomen klimaatwet moeten we een warmtepomp aanschaffen. Bekend is dat deze pompen veel stroom gebruiken. We zijn heel trots op deze uitvinding. Toevallig kwam ik een paar weken geleden op een tomatenbedrijf in het oosten van Kazachstan bij de Chinese grens. De warmte van dit bedrijf was aardwarmte. Alleen: deze aardwarmte kwam vanzelf naar boven toe. Toen ik vroeg hoe diep de bron was bleek deze ruim 1.000 meter te zijn. Toen ik de bedragen hoorde die bij ons aan dit soort boringen worden uitgegeven werd ik nieuwsgierig. Het bleek dat de Sovjets dit al hadden gedaan in de jaren 60, de tijd dat Kazachstan tot de Sovjet-Unie behoorde. In de verre omtrek waren er resorts te vinden waar rijke Kazakken de hele winter buiten zwemmen.

Passie

Het is een mooi verhaal dat de wereld onze kennis nodig heeft voor de energietransitie. Delphy stuurt me naar veel plaatsen op de wereld, maar wat ik overal te horen krijg, is hoe het komt dat het kleine Hollandia de hele wereld kan voeden. Ik zeg dan dat wij slimme boeren en tuinders hebben, mensen die niet voor topsalarissen of bonussen werken maar passie voor hun werk hebben. Wereldverbeteraars.

Ontdek tijdens de Agri Duurzaamheidsdag op 18 april hoe je geld kunt verdienen met het duurzamer maken van jouw agrarische onderneming.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Kees Kranenburg

is consultant Delphy. Bezoekt bedrijven in Kazachstan.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin