Doorgaan naar artikel

‘De vorst heeft er flink in gehakt’

Santino de Wit uit Hoogkarspel kon de meeste herfstbloemkool oogsten voordat de echte vorst in december zijn intrede deed; hij sneed op 7 december de laatste herfstbloemkool. “We hebben alleen nog een halve hectare Kashen en Twistique staan”, zegt De Wit op 3 januari.

De late herfstbloemkool oogst hij normaliter eind november. “Maar door de warmte en de droogte eerder in het jaar was de groei wat vertraagd. Aangezien de markt voor kleinere kooltjes eind november slecht was, besloten we ze te laten staan. Maar nu kunnen ze als verloren worden beschouwd; de vorst in december heeft er flink ingehakt.”

Vertrouwen weg

De Wit geeft aan dat de herfstbloemkool, die hij vooral in november oogstte, in eerste instantie goed aan de prijs was. “Dat veranderde na de vorst in het weekend van 19 en 20 november. Hierdoor was het vertrouwen in de markt weg en kelderden de prijzen. Ook kwam de groei van de kolen tot stilstand, waardoor we voornamelijk achten en tienen konden oogsten. En die leveren sowieso minder op.”

De uitval bij de latere rassen ligt tussen de 5 en 10 procent, schat ik

Uitval bij winterbloemkool

Ook bij de winterbloemkool zijn de gevolgen van de decembervorst zichtbaar. “Ik ben twee weken met vakantie geweest en heb daags na nieuwjaar weer een ronde gemaakt langs de percelen. We hebben in totaal 6 hectare winterbloemkool, van 10 verschillende rassen. De uitval bij de latere rassen ligt tussen de 5 en 10 procent, schat ik. Bij de vroegere rassen is de uitval wat hoger, ongeveer 15 tot 20 procent. Alhoewel dat ook verschilt per ras. Maar deze uitvalspercentages zijn niet verwonderlijk: zodra je kunt schaatsen, weet je dat je niet meer alle winterbloemkool kunt oogsten. We hebben de kool niet afgedekt, maar dat had hooguit een paar procent uitval gescheeld. Daarbij kost het opbrengen en het afhalen van het doek veel tijd en personeel.”

Hij hoopt medio maart de eerste winterbloemkool te kunnen oogsten. “Maar of dat gaat lukken, hangt af van het verdere verloop van de winter.”

Gronden huren

De Wit maakt momenteel ook een rondje langs boeren in de omgeving, van wie hij percelen huurt. “Komend jaar willen we, net zoals afgelopen seizoen, weer zo’n 55 hectare bloemkool planten. Het ziet ernaar uit dat we dat areaal wel bij elkaar krijgen, het is hier in de regio niet heel moeilijk om grond te vinden. En zeker niet als je de percelen netjes achterlaat.”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Santino De Wit

teelt met zijn broer Damian en zijn vader Dick in Hoogkarspel (N.-H.) 56 hectare bloemkool, waarvan 6 hectare winterbloemkool

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin