‘De verzengende drang om de beste te worden’

10-11 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Elon Musk in het Noorse Stavanger.  - Foto: ANP
Elon Musk in het Noorse Stavanger. - Foto: ANP

Het einde van het jaar nadert, dus is het tijd om weer allerlei lijstjes te gaan maken. Gaat de wereld ten onder aan onze competitiedrang?

Enza Zaden is het beste tuinbouwbedrijf van Nederland volgens de Hillenraad100. De Westlandse verpakker Henk de Jong de hoogste tuinbouwondernemer in de Quote500. En restaurant de Nieuwe Winkel in Nijmegen is het beste groenterestaurant ter wereld, volgens de inmiddels wereldwijd rankende Vlaamse groentechef Frank Fol en zijn platform We’re Smart World.

Alsof het een wedstrijdje was. Zo zullen de familie Mazereeuw, Henk de Jong en chefkok Emile van de Staak zeker niet elke dag opstaan. Zo zijn ze zeker ook niet ooit met hun bedrijfjes begonnen, met als heilig doel die gouden medaille, de beste, de hoogste, de grootste te worden.

Eerst maar eens brood op de plank

Je wilt toch eerst maar eens zorgen voor wat brood op de plank en dat dan graag met een dagelijkse bezigheid die je wat voldoening schenkt. Lekker met groentezaadjes in de weer, een beetje fröbelen met karton of wat kokkerellen met groente. En kijk eens aan, het blijkt nog klanten te trekken ook. En dan nog wat meer klanten verder ben je ineens een topondernemer.

Wie van die ondernemers op al die lijstjes wilde misschien tóch stiekem de allerrijkste worden? Dat schijnt op dit moment Elon Musk te zijn

Toch stiekem de allerrijkste worden

Wie van die ondernemers op al die lijstjes wilde misschien tóch stiekem de allerrijkste worden? Dat schijnt op dit moment Elon Musk te zijn. Een man die zelf zo duizelig wordt van al zijn miljarden dat hij er ook tamelijk rare ideeën van krijgt, niet in de laatste plaats over zijn eigen mogelijkheden bij het oplossen van de Grote Problemen in deze Wereld. De laatste maanden bemoeit hij zich geregeld met de oorlog in Oekraïne.

Meer ondernemers op klimaattop

Begin 2021 loofde Musk nog een enorme prijs uit voor wie er het beste idee tegen klimaatverandering op de proppen kon komen. Daarna niet veel meer van gehoord. Wat echter niet wil zeggen dat er niet misschien toch iets meer ondernemers op de klimaattop in Sharm El Sheik zouden kunnen komen spreken. Wetend dat ondernemers het nooit bij spreken kunnen laten, maar ook altijd iets ondernemen. En daar misschien dan toch wel de beste in willen worden.

Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer