Doorgaan naar artikel

‘De uitslag van grondmonster was nul, dus dat zit goed’

In de week van carnaval plant Wim van den Eertwegh in Kessel (L.) zijn eerste planting Chinese kool van het nieuwe seizoen. “De eerste twee plantingen staan in de kas, dan schakelen we over naar buiten”, geeft hij op 13 februari aan.

Vorig jaar werd na die twee plantingen in de kas bladrammenas gezaaid. “Dat was een ras met resistentie tegen het bietencystenaaltje. In augustus is dat geklepeld, nu moet de grond nog gespit en net voor het planten wordt er gefreesd en de plantgaten gemaakt. Er is een grondmonster gestoken en geanalyseerd op bietencystenaaltjes, de uitslag was ‘nul’, dus dat zit goed.” De bladrammenas kreeg 60 kilo stikstof per hectare en als basisbemesting werd 80 kilo stikstof per hectare gestrooid. “De kaliumtoestand was in orde, dus stikstof volstaat.”

Einde bewaarseizoen sluitkool

Het bewaarseizoen voor sluitkool loopt bij Van den Eertwegh inmiddels op zijn einde. “Volgende week gaan de laatste via ZON fruit & vegetables de deur uit. Alle kool is goed verkocht, prijstechnisch was het hartstikke goed. Er is op dit moment ook weinig aanbod van andere groenten, gezien de problemen die er in Spanje zijn en in de koude kassen is er minder geplant en hebben ze kouder geteeld om niet te veel energie te verbruiken. Dat alles betekent een vragende markt.”

De prijzen voor witte kool lagen half februari rond 50 cent per kilo. Ondanks de droogte vorig jaar is de bewaarkwaliteit nog steeds goed. “Die kool stond op zware klei, dat staat bijna garant voor een goede bewaarkwaliteit. Wel hebben we ook daar moeten beregenen, maar minder dan wat we op de zandgrond gewend zijn.”

Rabarber uit tunnelkas

Half februari oogst Van den Eertwegh zijn eerste vervroegde rabarber uit een tunnelkas. “Voor Kerstmis was het prijstechnisch dramatisch bij rabarber, in januari was het enkele weken vrij aardig. Nu is de prijs weer minder en hoeveel die planten aan kilo’s gaan leveren, is nog even afwachten. Het voordeel van de tunnelkas is wel dat we alleen ’s nachts wat hoeven stoken, omdat bij wat zon overdag de temperaturen al snel hoog genoeg zijn.”

Te weinig natuurlijke koude

De benodigde hoeveelheid aan koude-eenheden kregen de te vervroegen planten buiten niet bij elkaar gesprokkeld. “Alle planten die in de tunnelkas staan, hebben ook een dag of tien in de koelcel bij -1 graad Celsius gezeten om voldoende koude-eenheden bij elkaar te krijgen.”

Tweede ronde tunnelkas

De tweede ronde is inmiddels ook in de tunnelkas gezet. “Daar verwacht ik over een week of drie tot vier aan de oogst te beginnen en ergens tussen half maart en begin april beginnen we dan buiten onder de met vliesdoek afgedekte planten. Het nadeel van inzetten is dat je die planten na de oogst kunt vernietigen, bij vervroegen buiten kun je weer gewoon verder met die planten.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Wim van Eertwegh. Foto: Van Assendelft
Wim van den Eertwegh

asperge-, rabarber- en Chinese koolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin