Doorgaan naar artikel

De trostomaat van Ton Janssen

Teler Ton Janssen uit het Limburgse Venlo vertelt deze week over de tomatenteelt op zijn bedrijf.

Naam: Ton Janssen
Teelt: Trostomaat
Plaats: Venlo
Teeltgrootte: 2,6 ha

Teelt?
“Ik was één van de eerste tuinders die in 1976 vleestomaten teelde, waarna ik in 1994 als één van de eersten overstapte naar de trostomaat. Ik teel op dit moment Tasty Tom en Party Tom. Als je die eenmaal hebt geproefd, wil je nooit meer een andere. De tomaat heeft een zoete, aromatische smaak die echt in je mond blijft hangen en daarna denk je: ik wil er nog één. Ze zitten altijd met z’n achten aan een tros. We laten de trostomaat zo lang mogelijk aan de plant. Daardoor wordt de smaak optimaal. Elke dag dat de tros langer aan de plant blijft stijgt de smaak.”

Gek op?
“Ik vind trostomaten ambachtelijk. Je geeft aan de consument niet alleen een tomaat maar ook een stukje beleving. Zo kan de consument zelf ‘oogsten’. Bij elke vrucht die de consument van de stengel haalt ervaart hij de geur en zo komt de beleving van de tomaat echt bij de consument in huis. Hetzelfde gevoel als je langs een bakkerij wandelt. Daarnaast zien de tomaten aan de tros er erg mooi uit.”

Wanneer?
“Elke soort tomaat heeft een eigen gebruik in de keuken, oftewel bereidingswijze en eigen eetmoment. De trostomaat kan worden gebruikt in de soep, op brood en als snack.”

Hoe?
“De trostomaat ziet er mooi uit omdat wij het product zo vers mogelijk aanbieden aan de consument. De trostomaat is niet meer nieuw voor de consument; hij is al zo’n zestien jaar een vertrouwd gezicht in het schap. Zelfs de laatste tomaat aan de tros moet net oranje zijn, zodat elke tomaat van de tros de consument de optimale smaaksensatie geeft. Ik hoop dat de consument leert dat de tomaat niet in de koelkast of kelder moet maar voor een optimale smaak op de fruitschaal moet liggen.”

Pictogram?
“Ik hoop dat de pictogrammen – die nu al heel bekend zijn bij de tomatentuinders – via de verpakking voor de consument veel duidelijkheid geven over het gebruik van de diverse tomaten. Elke tomaat smaakt anders en is anders te gebruiken in de keuken.”

Anekdote?
“Vorig jaar had ik een groep kinderen op het bedrijf en had hen een hommelkastje laten zien en de gehele uitleg gegeven rondom het bevruchten van de tomaat. Uiteindelijk vroeg een leerling zich af hoe wij nu de tomaat weer uit het hommelkastje kregen. Blijkbaar niet begrepen?”

Deze column wordt u aangeboden door landelijke Stuurgroep Tomaat. In 2012 maakt u kennis met acht tomatensoorten en acht telers in combinatie met de zeven tomatenpictogrammen.

Kijk voor informatie over alle tomaten en de pictogrammen op www.groentenenfruit.nl/tomaat

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin