Stel je eens voor? Alles gaat goed in de perenteelt. Dan zijn er zoveel peren dat de prijs niet goed komt.
Praat die we al vele jaren horen in de Nederlandse fruitteelt. Met de huidige kennis, teeltsystemen en beschikbaarheid van voldoende water staat de Nederlandse fruitteelt er goed voor.
Maar toch…. Al meerdere jaren blijkt dat vorst, (vroege) hagel, droogte en overvloedige neerslag een sterke invloed hebben. We sturen met drainage, irrigatie en diverse dunnende en vrucht zettende bespuitingen. Maar op de langere termijn is het klimaat niet alleen de grootste uitdaging. De bestrijding van ziekten en plagen hapt ieder jaar een steeds groter stuk van de potentiële productie weg. Iets wat nog vaak op ‘klimaat’ gestoken wordt zien we verschuiven naar wanhoop op de teeltbedrijven.
Een evenwicht in ziekte- en plaagbestrijding
Vandaag de dag is een biologisch evenwicht voor perenbladvlo-bestrijding of een ongrijpbare zwartvruchtrot meer en meer het gespreksonderwerp. Van topproducties verschuift het sentiment naar stabiele producties ieder jaar. Met een evenwicht in ziekte- en plaagbestrijding.
Maar de huidige wetgeving gaat sneller dan de natuur zich kan aanpassen, daarmee belangrijk dat je vandaag met een vernieuwde strategie begint in plaats van morgen. Iedere uitdaging brengt tenslotte een kans met zich mee.