Doorgaan naar artikel

‘De tijdmachine bestaat echt’

Er was een tijd dat ik niet geloofde in een tijdmachine. Maar Rutte heeft me toch overtuigd. Ze bestaat echt. Ik weet nog goed dat de centrale verwarming in opkomst was. Ons hele huis was plotseling warm en niet alleen de kamer waar de kolenkachel stond. Bij ons is dat nu een houtkachel. Wel gezellig, maar in de rest van het huis is het koud.

Vroeger hadden we nutsbedrijven, die door de overheid werden bestuurd. De nutsbedrijven moesten worden geprivatiseerd, dan ze zouden efficiënter werken. In werkelijkheid gingen bedrijven op jacht naar flinke winsten. Deze bedrijven kunnen gascontracten voor miljoenen van telers overnemen om met winst aan consumenten te verkopen. De overheid heeft nu geen macht meer over hen en danst naar hun pijpen. Een noodmaatregel als een energieplafond moet de gemaakte fouten bedekken. Uiteindelijk een sigaar uit eigen doos voor de consument, want het is belastinggeld.

Ook tuinders teruggeworpen in de tijd

Ook de tuinders zijn teruggeworpen in de tijd. De marktpositie die we zorgvuldig hadden opgebouwd met winterproductie van belichte teelten, zijn we aan het verliezen aan de Zuid-Europese en Noord-Afrikaanse landen. Om in het voorjaar weer in het schap te komen, moet er weer heel wat smeerolie worden aangewend.

Er is gas genoeg in de wereld (en eigen land) om op een normale manier over te gaan op andere energiebronnen

Crises zetten je aan het denken

Maar ik ga niet negatief doen in het nieuwe jaar. Crises, ook al zijn ze kunstmatig, zetten je aan het denken. Ik heb voldoende zonnepanelen aangeschaft om zelfvoorzienend te zijn wat stroom betreft. Als de salderingsregeling wordt afgeschaft, gaan we waterstof maken in een eigen gastank. Hier kunnen we dan via een brandstofcel warmte en stroom uit halen als je het nodig hebt.

Overheid kan energietransitie niet geleidelijk regelen

Wel maakt het duidelijk dat de overheid niet in staat is via een gepast energiebeleid een energietransitie geleidelijk te regelen. Zo ging het wel in de jaren zeventig toen we geleidelijk overgestapt zijn op aardgas. En kom nu niet aan met het argument van een oorlog. Er is gas genoeg in de wereld (en eigen land) om op een normale manier over te gaan op andere energiebronnen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Kees Kranenburg

is consultant Delphy. Bezoekt bedrijven in Kazachstan.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin