Doorgaan naar artikel

De rust van een rechtse regering

Naar aanleiding van de regeerplannen van de rechtse coalitie spreekt Glastuinbouw Nederland van rust, duidelijkheid en zekerheid. Die zouden voor de telers en de tuinbouw in het verschiet liggen. Want Wilders en co beloven zich te houden aan de afspraken die er liggen over de energietransitie en geen nieuwe ‘nationale koppen’ bovenop de regels uit Brussel te stapelen.

Elke ondernemer – en elke belangenbehartiger – weet natuurlijk wel beter. Anno 2024 rust, duidelijkheid en zekerheid voorspellen, dat is wel héél optimistisch.

Maar de plannen van PVV, VVD, NSC en BBB zijn dan ook blijmakend vanuit het perspectief van de doorsnee tuinder en boer. Baas op het eigen bedrijf. De boer aan het roer. Wel voorgeschreven doelen, geen voorgeschreven regels.

Hoe gaat het op CO2-markt?

Hoe rustig en zeker de tuinbouwondernemer het (niet) heeft, is te lezen in het duizelingwekkende verhaal over hoe ze nu en de komende jaren moeten manoeuvreren op de CO2-markt. Zoals alle markten beweegt ook die markt zich aan de hand van duizend-en-een variabelen en verwachtingen. Subsidies, vraag en aanbod, te verwachten nieuwe regels uit Brussel of uit Den Haag als er toch weer een andere wind gaat waaien – of als de grote CO2-veroorzakers, straks nieuwe kansen krijgen om langs andere paden door te gaan met hun emissies of die tegen gunstige voorwaarden weg te mogen stoppen onder de zeebodem …

Dat houdt ondernemen spannend, zullen we maar zeggen.

Zekerheid pensioen tuinders op losse schroeven?

Ook spannend: de schokbetonnen zekerheid waar boeren en tuinders hun welverdiende pensioen op baseren, wordt nu net door dit boervriendelijke kabinet op losse schroeven gezet. In het hoofdlijnenakkoord wordt ruim baan gemaakt voor een zogeheten planbatenheffing. Dat wil zeggen dat de winst die telers maken als ze hun agrarische grond kunnen verkopen als woningbouwgrond mag worden afgeroomd.

De boze boeren tanken hun trekkers al vol met rode diesel om in Brussel het karwei af te maken. Maar of het met dit akkoord in Nederland nu echt rustig wordt? Nee dat is toch echt ijdele hoop.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin