Doorgaan naar artikel

‘De robots komen!’

Foto: Ronald Hissink

Foto: Ronald Hissink

We lezen veel over de bliksemsnelle toename van wat artificiële intelligentie (AI) vermag.

De optelsom van alle vaardigheden van AI, ook wel artificial general intelligence (AGI) genoemd, zou al binnen decennia de vaardigheden van de mens overtreffen.

Vaak preciezer dan voorheen

In de tuinbouw lijkt iets dergelijks zich al aan te kondigen. De winnende prestaties van AI in de drie opeenvolgende edities van de Autonomous Greenhouse Challenge tonen de mogelijkheden aan die er nu al zijn. En de steeds verdergaande digitalisering en robotisering van het werk in de tuinbouw is ook allang de fase van nog onrendabele prototypes voorbij. Zoiets wordt ook duidelijk in de teelt van fruit en vollegrondsgroenten, waar al allerlei karretjes onbemand rondrijden en tamelijk probleemloos hun werk doen, vaak preciezer dan voorheen met mensenhanden en mensenogen en mensenhersenen gebeurde.

AI neemt ons denk- en organisatiewerk uit handen. En robots doen straks al het uitvoerende werk. Moeten we nu vrezen dat de robots mensen in het algemeen en telers in het bijzonder overbodig maken? Dat sowieso niet. Mensen stellen immers de doelen en geven die in bij het ontwerp van AI-programma’s en werkrobots.

Wat je erin stopt, dat komt er ook precies zo uit

Al die mechatronica en kunstmatige intelligentie doen precies wat wij ze vertellen te doen, éng precies. Weet dus wat je vraagt. Wat je erin stopt, dat komt er ook precies zo uit. Het voorbeeld van de supercomputer, die door de mens wordt geprogrammeerd om de aarde te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering en die als uitkomst berekent dat dan het beste de factor mens geëlimineerd moet worden – en die oplossing ook unverfroren gaat uitvoeren, spreekt wat dat betreft boekdelen.

Gelukkig dan dat het in de uitvoering nog vaak behelpen is. Want appels, peren, tomaten en paprika’s oogsten we toch nog steeds het snelst en het best met de mensenhand.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin