Doorgaan naar artikel

‘De rassenkeus bij broccoli is lastig’

Foto: Jan-Jippe Holwerda

Foto: Jan-Jippe Holwerda

Jan-Jippe, zijn broer Tjerk en vader Jippe Holwerda uit het Friese Lioessens telen uien en broccoli in de buurt van Hradec Králové in Tsjechië.

Begin februari liggen die activiteiten echter even stil. Jan-Jippe: “Normaal gesproken zouden we nu aan het skiën zijn. In plaats daarvan ben ik nu vooral bezig met het regelen van personeel voor het komend teeltseizoen. We werken met Oekraïners; een aantal Oekraïense voormannen zijn nu onze aanspreekpunten.” Terugblikkend was het voor broccoli bedrijfseconomisch gezien een gemiddeld jaar, waarbij het – net als bij veel collega’s in Nederland – in het voorjaar even spannend was met corona en de personeelsvoorziening.

Lastige rassenkeuze

De rassenkeus voor komend teeltseizoen is lastig en ook wat anders uitgevallen dan in 2020, vertelt Jan-Jippe. “De weersomstandigheden in Tsjechië zijn door het landklimaat dusdanig dat we op 1 november beslist klaar moeten zijn met oogsten. In het voorjaar heb je een paar weken ‘voorjaarsweer’, daarna is het direct zomers. Het ras Iron Man is onder die hete omstandigheden niet sterk genoeg. De rassen van Sakata zijn wat sterker, met een hoogstaande kwaliteit, maar zijn moeilijk te oogsten. Het ras Larsson is mooi, maar je moet holle stelen voorkomen, dat doen we met druppelbevloeiing.”

Planten vanaf eind maart

De planten zijn al besteld, met de mogelijkheid om eventueel nog in de rassen bij te sturen. “We beginnen met Iron Man, daarna gaan we verder met Larsson. Volgens planning starten we eind maart weer met planten.”

Auteur: Joost Stallen

Beheer
WP Admin