Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘De productie komt dit voorjaar meer van de natakken’

“We zijn op 25 maart gestart. Dat had iets eerder gemogen, maar dat zat er vanwege het donkere weer niet in.” Sjaak Hereijgers in Zundert doelt op de verse Sonatateelt die in de eerste week van januari op de goten is gegaan.

“We zijn op 25 maart gestart. Dat had iets eerder gemogen, maar dat zat er vanwege het donkere weer niet in.” Sjaak Hereijgers in Zundert doelt op de verse Sonatateelt die in de eerste week van januari op de goten is gegaan.

“De vruchtmaat is nog steeds goed, de vruchten zijn stevig en de smaak is geweldig. Ik heb gisteren een bakje Spaanse aardbeien gekocht en in de kantine gezet. Het waren nette vruchten om te zien, dat wel. Sommigen hebben hun aardbei uitgespuugd”.

Meer gas
De kostprijs van de verse Sonata is dit voorjaar wel hoog uitgevallen, constateert Hereijgers, want er is 20 tot 30 procent meer gas doorheen gegaan dan normaal. Vorige week rekende hij erop zeker tot 15 mei in de verse teelt te kunnen plukken. Daarna blijft deze kas – die dit voorjaar is gebruikt voor aardbeien – leeg liggen tot in de loop van augustus. Het is voor het eerste jaar dat Hereijgers met zijn drie zoons teelt op vier locaties. Zeker is al wel dat de Sonata-teelt volgend voorjaar weer terugkomt, op een van de vier teeltlocaties.

Misvormde vruchten
De vroegste doorteelt kwam op 9 april in productie, in de laatste doorteelt zijn in week 17 de eerste aardbeien geplukt. In deze laatste afdeling ging de kachel pas in maart aan, die zijn amper geforceerd. “Zodat ook weer duidelijk wordt dat hoe meer je Elsanta forceert, hoe meer misvormde vruchten dat geeft. Bij die allervroegste teelt waren zelfs de vruchten van de eerste natakken niet voor 100 procent goed gevormd. We zagen dat dit voorjaar, maar dat zie je ook in andere jaren wel.”

Vertraagde bloemzetting
Wel wat anders dan anders is dat het eerste deel van de oogst van de doorteelten dit voorjaar ‘wat dunner’ zijn dan andere jaren. “De productie moet meer van de natakken komen. Dat zag je in de vroegste teelt, maar ook wel in de latere teelten. Ik denk dat het te maken heeft met het donkere weer in het najaar, waardoor de bloemzetting wat vertraagd werd. Het vruchtaantal vind ik overigens ook matig. De voorlichting is het daar trouwens niet mee eens, die vinden het aantal vruchten wel op niveau. Het is ook vanwege de geremde ontwikkeling in het afgelopen najaar dat ik voor dit voorjaar niet reken op topproducties in de doorteelten, en al helemaal niet als mei een warme maand wordt.”

Goede prijsontwikkeling
De temperatuur in de doorteelten zat in week 16 op 8 graden ’s nachts en 13 graden overdag, om de vruchten zo grof mogelijk te houden, in combinatie met een hoog CO2-niveau. “Als dat lukt op 700 à 800 ppm met 200 tot 300 ppm lichtverhoging. Maar dat red je niet meer als de ramen open gaan.” Over de prijsontwikkeling was Hereijgers vorige week tevreden. “We hebben dat ook nodig. Voor iedereen zijn de gaskosten hoog geweest, terwijl de prijsontwikkeling in het begin nog erg achterbleef omdat er nog geen markt was.”

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers