Doorgaan naar artikel

‘De plant voelt zich prettiger met wat meer blad’

Het paprikagewas bij WaLeRo in Bleiswijk is tot nu toe goed door de warme periode heen gekomen.

In week 21 is een spuitkrijtje aangebracht om de planten te helpen. Dat heeft er sinds die tijd op gezeten. Na een recent licht buitje is een deel er al af geregend. Luc van den Bosch: “Bij het eerste beste stormpje zal het er wel helemaal vanaf zijn.” Vanaf 12.00 uur kunnen boven de 700 watt instraling aanvullend ook de beide schermdoeken nog deels tegen elkaar in dichtgetrokken worden.

Extra bladbedekking

“En we blijven bij het gewaswerk op twee toppen. Het is belangrijk om bladbedekking te hebben, ondanks dat het ras niet gevoelig is voor neusrot of brandplekken. Maar de plant voelt zich toch prettiger, met wat meer blad. Op hele warme dagen toppen we zelfs helemaal niet, en draaien we alleen maar in.”

Gelijkmatige productie

“Er staat een frisse kop op de planten, en door het mooie weer vanaf week 21 blijft het gewas goed door zetten. We hebben al bijna twee maanden niet onder de kilo productie per week gezeten. Voor de arbeidsspreiding is het ook prettig dat we vrij gelijkmatig in productie zijn.”

Hoge plantbelasting

De plantbelasting is hoog. Hij heeft al richting de 50 vruchten geteld. “Dat is veel, maar zonder hoge plantbelasting heb je ook geen grote productie. En ik ben tot nu toe tevreden over het gemiddeld vruchtgewicht. Dat is nog niet onder de 200 gram geweest. Al ga ik nu wel wat meer kleinere vruchten verwachten met dit hele warme weer.”

Minder mogelijkheden voor afluchten

De nachttemperaturen zijn nu hoger dan wenselijk, zodat er weinig meer te sturen valt op etmaaltemperatuur. “Met afluchten wachten we tot het vocht terug is in de kas in de kas. Maar als de buitentemperatuur gelijk is aan de kastemperatuur, dan is echt afluchten naar een voornacht er niet meer bij.”

Grotere T-invloed op watergift

Afgelopen tijd, met heel warm weer en iets minder instraling vanwege meer bewolking, zag de teler de EC wat oplopen. “Je weet dat de vrucht dan ook wat tekort gaat komen. We hebben de buitentemperatuur-invloed op de watergift toen iets vergroot, ten opzichte van de regeling op instraling.”

Zuivere CO2 echt nodig

In week 24 gingen er twee leveranciers van OCAP-CO2 in storing, waardoor er opnieuw beperkter zuivere CO2 beschikbaar was. “En die heb je echt nodig. Want met veel zon en wind is het niet rendabel om de wkk te laten draaien. Alleen op uren dat het prijstechnisch nog enigszins gaat, doseren we nog wat.”

Spint

Bij de plaagbeheersing was een correctie tegen spint noodzakelijk. “Phytoseiulus zit er wel in, maar die zien we toch niet voldoende terug. Eind juni gaan we, na die corrigerende bespuiting, opnieuw biologie uitzetten, om er het eind van de teelt mee te kunnen halen.”

Sluimerende trips

De luis-parasitering verloopt goed. “Al hebben we de eerste hyperparasitering waargenomen.” Verder ziet hij Orius. “Die blijft zich ontwikkelen, maar toch blijft trips sluimerend aanwezig. Het valt ons op dat Orius die niet in één keer opruimt.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Luc van den Bosch

is paprikateler bij WaLeRo in Bleiswijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin