Groenten & Fruit Actueel
||

De overgang naar groen

Vorig jaar startte het project chemie vrij telen, waarbij ik bij een komkommerteler op substraat de mogelijkheden met groene middelen heb kunnen zien.
Foto: Bram Becks Fotografie

Foto: Bram Becks Fotografie

De komkommergewassen staan er door het vele licht in het algemeen sterk op. 30% meer licht dan vorig jaar en dat kan je goed zien. Hierdoor kan er meer tempo gemaakt worden.

Doordat alles wat sneller gaat dan andere jaren gaan de plagen ook sneller. In mijn vorige column schreef ik al over de groene middelen die in opkomst zijn. Doordat dit in de bio-teelten standaard is, kan je zien dat er veel mogelijkheden zijn om ziekten en plagen te kunnen bestrijden zonder chemie.

Project chemie vrij telen

Vorig jaar startte het project chemie vrij telen, waarbij ik bij een komkommerteler op substraat de mogelijkheden met groene middelen heb kunnen zien. Deze proef gaf een goed beeld wat er nu al mogelijk is en het aanbod groene middelen gestaagd groeit. Als eerste moeten er rassen worden gekozen met zoveel mogelijk resistenties, dit scheelt een hoop ellende. Tegen insecten hoeft het geen ramp meer te worden. Alleen moet er wel anders gedacht worden. Meer scouten en niet afwachten tot een plaag of ziekten volop aanwezig is, dit vraagt om een omslag. Want waarom zou je iets inzetten als er nog niets is waargenomen? Dit is omdat middelen moeten worden opgebouwd op/in de plant en mogelijk maar één stadium pakken in de ontwikkelingscyclus van een insect.

Meer scouten en niet afwachten tot een plaag of ziekten volop aanwezig is, dit vraagt om een omslag

Groene middelen moet je vaker inzetten en steeds herhalen voor een goede werking. Dit betekent dat er meer gespoten gaat worden. Schimmels blijven een uitdaging. Met name mycos en Pythium. Bij het Improvement Centre is begin mei ook een komkommerproef gestart met groene middelen. Hoe ver komen we zonder chemie?

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers