Doorgaan naar artikel

‘De markt voor spruiten moet opleven’

Ad en Job van der Burg in Stompetoren (N.H.) doen het rustig aan met het plukken van hun spruiten.

“Voor de prijzen hoeven we nu geen haast te maken en onze gewassen zijn ook niet zo gegroeid als we gewend zijn. We halen nu producties van 20 à 22 ton per hectare, normaal zitten we wel wat hoger”, aldus Job op 25 november.

Fijne sortering

De oorzaken van de tegenvallende producties zitten in het uitstellen van het planten vanwege de weersomstandigheden en daarna volgde een nat en door weinig licht niet zo groeizaam groeiseizoen. Het ras waar Van der Burg eind november in plukt is Cobelius. De start werd gemaakt met Davlin, daarna volgde Abacus, Gladius en Hey Melis. “Bij ons is de sortering bij alle rassen wat aan de fijne kant, maar bij Hey Melis was dat nog iets meer. Dat zal dit seizoen ook niet meer veranderen, dus we zullen het ermee moeten doen.”

Niets te veel

De afzet verloopt via telersvereniging Oxin Growers, met name naar een groothandelsbedrijf. “De vraag valt tegen en de prijzen zakken nog steeds. Niemand heeft daar een verklaring voor en verbaasd zich erover, want er zijn echt niets te veel spruiten op de markt.”

Goede kwaliteit

Eerder in het seizoen speelde aardvlooien, daarvan ondervindt Van der Burg nog steeds de gevolgen. Ook de druk van slakken is op een aantal percelen nog steeds hoog. “Daar blijven we korrels strooien om populatie te verminderen.” Schimmelaantasting speelt niet en zal gezien de lage nachttemperaturen ook niet echt meer een rol van betekenis gaan spelen. “De kwaliteit van de spruiten is gewoon goed. Ze komen uit een fris en nog niet helemaal volgroeid gewas. Dat is dan weer het voordeel. Als nu de markt nog wat wil opleven, dan ziet het er voor de maanden die we nog te gaan hebben hopelijk allemaal wat beter uit.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin