De markt voor peen is nu gewoon goed’

06-08-2015 | |
Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
De markt voor peen is nu gewoon goed’

Kees van Woerden in Biddinghuizen had rond 20 mei nog zorgen over het verloop van het zaaiseizoen, maar eind juli blikt hij er toch met tevredenheid op terug.

“We hebben uiteraard moeten beregenen om ze er goed op te krijgen en het was zoeken naar de momenten om te zaaien, maar uiteindelijk zijn alle zaaisels op eentje na goed opgekomen.” Dat ene zaaisel werd eind mei/begin juni gezaaid en kreeg daarna meteen de hittegolf voor de kiezen. “Dat heeft door zonnebrand behoorlijk wat uitval opgeleverd.” Zeker het vroegste ras Laguna vroeg in april en mei nogal wat water om de groei erin te houden.

Nauwelijks wortelvlieg

Tijdens de hitte en droogte verliep de groei moeizaam, maar inmiddels is er voldoende water gevallen en staan de gewassen er goed bij. “De haspel kan voorlopig de schuur weer in.” De mechanische onkruidbestrijding heeft goed voldaan en van wortelvlieg of andere insecten heeft de biologische B-peen van Van Woerden geen last. “Ik denk dat er meerdere redenen zijn dat we hier nauwelijks problemen ondervinden van wortelvlieg. Door het onkruid steeds mechanisch te bestrijden ‘rommel’ je steeds in de grond. Verder hebben we hier grote percelen zonder bosranden. En we telen nooit late peen naast vroege peen, want dan kun je wachten op de problemen.”

Productie wat lager

In de week van 20 juli startte Van Woerden met rooien. “Dat is zo’n veertien dagen later dan normaal. Door het wat moeizame groeiseizoen is de productie lager dan we gewend zijn. We zitten tussen 40 en 50 ton per hectare. Gelukkig compenseert de prijs het productieverlies. We zitten op een niveau van rond 50 cent per kilo. Dat is een mooie prijs. De prijs van gangbare peen is trouwens ook goed. De markt voor peen is op dit moment dus gewoon goed.”

Hoofdras Nerac

Eind juli rooide Van Woerden zijn laatste vroege peen van het ras Laguna om daarna over te schakelen op Nairobi. Als die gerooid is, volgt zijn hoofdras Nerac.Beheer