‘De markt kan kostprijsstijging teelt niet oplossen’

06-01 | Laatste update op 08-07 | |
Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Belichting bij telers deze winter vaak op halve kracht. Foto: Misset.
Belichting bij telers deze winter vaak op halve kracht. Foto: Misset.

Een btw-verlaging voor groente en fruit, of hogere prijzen door lagere productie. Hoe wordt de kostenstijging opgevangen?

De diverse kostenstijgingen die de primaire sector voor de kiezen krijgt, nopen tot een prijsverhoging voor komend seizoen van 10%, schreef een lezer. Met een snelle actie kan de btw naar 0% en kan een hogere beloning voor de teler grotendeels zonder grote gevolgen blijven voor de voedselprijzen.

Het is belangrijk om te weten dat de teler een vollegrondsbedrijf heeft. Daar zijn de kansen op een hogere beloning uit de markt misschien kleiner dan in de glasgroenteteelt. De hogere kosten in die vollegrondsteelt leiden namelijk niet snel tot een lagere productie (en hogere prijs).

Nieuwe normaal

Deze week zei tomatenteler Leo van der Lans op het NOS Journaal te hopen dat de prijsstijging bij tomaten langer aanhoudt, dat dit het nieuwe normaal wordt. Dan kunnen telers echt gaan rekenen aan extra investeringen voor energiebesparing. Nu is een investering zonder subsidie lastig rond te rekenen. Voor glasgroenten is de kans groter dat de marktprijs stijgt. Bij Van der Lans werd in het Journaal in beeld gebracht dat hij op halve kracht belicht en dat de productie daardoor lager is. Daardoor weten nu ruim 3 miljoen mensen dat hoge prijzen voor tomaten echt normaal zijn. Het was het best bekeken programma die dag.

Seizoensovergang spannender

Dat betekent nog niet dat in de winterteelt tomaten de kostprijsstijging al gedekt wordt. Daarvoor zijn de prijzen nog niet genoeg gestegen. Spannender wordt het bij de start van het Nederlandse seizoen. De Nederlandse productie komt later op gang dit jaar door de hoge gasprijzen. Als de Spaanse telers lastige wintermaanden doormaken, gaat krapte echt een rol spelen op de markt. Het kunnen dan lastige weken of maanden worden, met uitschieters op de markt.

Maar ook die gasprijsgekte gaat weer voorbij. Dan blijft het idee van btw-verlaging over. Echter, om te berekenen hoeveel van deze belastingmaatregel bij telers terechtkomt, is heel wat monitoring nodig. Wat voor zekerheid heb je bijvoorbeeld dat het bij de juiste partijen terechtkomt?

Meer over


Beheer