Doorgaan naar artikel

‘De logica van elektrificatie’

In Kazachstan zijn de energieprijzen nauwelijks veranderd. Dat is op zich niet vreemd, want dat is een Europees probleem. Toch is de glastuinbouw hier niet zonder zorgen.

Zoals in Nederland de klimaatgekte ervoor zorgt dat de vraag naar stroom razendsnel groeit, merk je ook dat in een land waar gas níét in de ban zit de vraag naar stroom toeneemt. Het stroomgebruik stijgt mee met een groeiende economie.

Efficiëntie van elektra kleiner

Velen denken dat het switchen van gas naar stroom bijdraagt aan een beter milieu. Zelfs onze minister van energie Rob Jetten denkt dat bakkers die een elektrische oven aanschaffen hun energieprobleem op kunnen lossen. Warmtepompen, elektrische auto’s en elektrische verwarming zullen de vraag naar stroom in de toekomst zover opdrijven dat alle netten te klein zijn. Daar de efficiëntie van elektra kleiner is dan die van gas zal het aantal energiecentrales drastisch moeten groeien.

De enige hoop die we hebben is gevestigd op een nieuwe Nikola Tesla of Thomas Edison die ons verder kan helpen

Meer vraag naar stroom in Kazachstan

In Kazachstan rijden geen elektrische auto’s. Warmtepompen kennen ze niet. Ze hebben hun eigen gas. Toch neemt het stroomgebruik snel toe. Digitalisering, bitcoin mining en smartphones hebben allemaal stroom nodig.

Tuinbouw Kazachstan aan laatste speen

De meeste kassen alhier worden belicht met netstroom. Wkk’s vragen veel onderhoud en zijn in dit grote land duur. Maar in de praktijk blijkt dat de tuinbouw aan de laatste speen zit. Het komt regelmatig voor dat dure lampen net als in ons land niet branden. De dure hightech kas brengt niet het rendement dat in het businessplan is berekend. Investeerders kunnen of willen dit niet begrijpen.

De enige hoop die we hebben is gevestigd op een nieuwe Nikola Tesla of Thomas Edison die ons verder kan helpen. Want de mensen die het nu voor het zeggen hebben, gaan ons niet redden.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Kees Kranenburg

is consultant Delphy. Bezoekt bedrijven in Kazachstan.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin