‘De lichten op groen’

05-01-2021 | Laatste update op 01-11 | |
Helmus-Schuddebeurs
Lisanne Helmus-Schuddebeurs glasgroentenexpert bij Delphy
Foto: ANP
Foto: ANP

Op dit moment zitten we midden in het belichtingsseizoen. Ik zie de interesse vanuit telers voor de toepassing van ledbelichting toenemen, en ook begint het areaal langzaamaan te groeien. De installatie van led is dan veelal in hybride vorm, waardoor de keuze voor het lichtspectrum nog iets meer flexibiliteit biedt.

Wanneer ik door de corridor van ons Improvement Centre loop, schijnt uit iedere afdeling momenteel een andere kleur licht. Waar met de eerste ledproeven de kleur vooral roze toonde, toont die nu vooral wit, veroorzaakt door een aandeel groen licht in het spectrum.

Wensen van onze ogen

De keuze voor groen licht in het spectrum is meestal niet gebaseerd op de wensen van het gewas, maar op de wensen van onze ogen. Het toevoegen van groen licht toont natuurlijker, en het lijkt dan ook dat we de plant een stukje meer natuur laten ervaren. Dit moeten we niet verwarren met de samenstelling van het zonlichtspectrum, want daar komt het nog lang niet bij in de buurt. Of het gewas met groen licht ook beter gaat presteren, daarover echter is de kennis nog beperkt.

De keuze voor groen licht in het spectrum is meestal niet gebaseerd op de wensen van het gewas, maar op de wensen van onze ogen

Combinaties zijn oneindig

De kennisontwikkeling rondom belichten met led is dus nog maar net gestart en een eenduidig antwoord is er helaas niet te geven. Tomaat, komkommer, aubergine en paprika stellen ieder andere eisen aan de samenstelling van het lichtspectrum. De combinaties zijn oneindig, en de vraag is of we ooit het juiste antwoord kunnen geven. Om de juiste keuze te kunnen maken zullen we gebruik moeten maken van steeds de laatste kennis en ons ook steeds de vraag blijven stellen: ‘hoe kan het nog beter?’

Meer over


Beheer