Doorgaan naar artikel

‘De leuke dingen van ondernemen’

Foto: Peter Roek

Foto: Peter Roek

Vorig jaar juli hebben we onze nieuwe locatie in bedrijf genomen.

Het is een gegeven dat als je eenmaal over bent, je al snel bijna niet snapt hoe je dat daarvoor op die kleine locatie allemaal hebt kunnen doen. Van 200 vierkante meter cel naar bijna 2.000 vierkante meter, het is nogal een verschil. Het werkplezier is daardoor ook zeker vergroot en we klaagden daarvoor al bijna nooit, kun je nagaan. Met al die verschillende verpakkingen, zoals dozen en plastic klapkratten heb je ook wel ruimte nodig.

Zonnepanelen op het dak

We hebben sinds het voorjaar ook zonnepanelen op het dak, dus laat de zon maar schijnen. En dat is dit jaar natuurlijk hartstikke goed gegaan, want we hebben sinds de tellingen van begin 1900 niet zoveel zonuren gehad. Veel zon en hoge stroomprijzen maken het wel aantrekkelijk om zonnepanelen te plaatsen. Het kost een paar centen, maar uiteindelijk verdien je dat terug.

Mooie opening in het voorjaar

Afgelopen januari wilden we een groot feest geven ter ere van onze nieuwe schuur. Helaas kon dat geen doorgang vinden vanwege corona en omdat de kostprijsverhogingen dit jaar toch al uit het dak gaan, hebben we besloten dat het een mooie opening in het voorjaar van 2023 gaat worden. De kosten van een opening vallen namelijk in het niet bij de daadwerkelijke kostenstijgingen. Op vrijdag 27 januari worden onze relaties rondom lunchtijd uitgenodigd en gaan we de nieuwe locatie officieel openen. ’s Middag volgt dan de jaarlijkse Bloemkool- Broccoli Contactdag en we sluiten af met een heerlijk buffet. Op zaterdag 28 januari is op een open dag iedereen welkom die ons bedrijf wil bezichtigen. Dat kunnen de buren zijn, andere collega’s en mensen die eens willen zien wat er allemaal gebeurt op een bloemkoolbedrijf. Als afsluiting organiseren we ’s avonds nog een groot feest voor onze familie en vrienden.

Kosten opening zijn niets bij kostenverhogingen

Op zo’n moment ga je ook vol trots terugkijken op wat er allemaal gebeurd is in de laatste 35 jaar. Ik hoor het mijn vader nog zeggen toen we in 1976 in de verkaveling kwamen met een eigen perceel van bijna 5 hectare: ‘Hoe moeten we dit land in godsnaam vol krijgen?’. Nu telen we ruim 180 hectare bloemkool met bijna hetzelfde gemak als vroeger. Daarnaast doen we ook nog ongeveer hetzelfde areaal aan verkoop voor derden. We hebben een mooi familiebedrijf waar de drie ooms steeds meer afstand hebben genomen en de vijf neven het naadloos overnemen. Mijn vader en moeder zijn al bijna 25 jaar terug overleden, maar wat waren ze er graag bij geweest.

Beheer
WP Admin