Doorgaan naar artikel

‘De laatste keer’

Foto: Peter Roek

Foto: Peter Roek

Het zachtfruitseizoen komt langzaam weer op stoom.

Bij de diverse handelshuizen staan weer volop Nederlandse kasaardbeien te pronken. Te pronken? Ja, want de kwaliteit van verreweg het meeste klasse I aanbod is uitstekend. De fraai glanzende aardbeien zijn niet alleen voldoende rood doorgekleurd, maar ook de uniformiteit van kleur springt eruit. De stevigheid is goed en drukplekjes zijn slechts beperkt aanwezig. Aardbeien moeten intact zijn, maar soms werden door telers te veel vruchten met kopscheurtjes verpakt. Dit moet worden voorkomen, omdat zulke vruchten een hele korte houdbaarheid bezitten en snel in rot overgaan.

Frambozen

Frambozen zijn ook weer aanwezig, zij het nog in bescheiden mate. De kwaliteit van de klasse I partijen is uitstekend. Gebreken werden door mij niet aangetroffen. Wel moeten de telers die klasse II leveren, erop letten dat de vruchten niet te veel korrels missen, waardoor de oorspronkelijke vorm niet meer te herkennen is.

Bramen

Hetzelfde kwaliteitsbeeld als bij de frambozen is ook te zien bij de bramen. Meteen aan het begin van het seizoen wordt door de telers van dit excellente product de lat hoog gelegd. In het handelsverkeer kwam ik mooie uniforme partijen tegen. De bramen hebben veel glans waardoor de uitstraling super mooi is.

Hardfruit

Bij het hardfruit moet het KCB regelmatig partijen afkeuren die niet goed zijn aangeduid. Vooral de schakel van kweker naar sorteer- en pakstation laat te wensen over. Telers zijn verplicht hun voorraadkisten/kuubskisten te voorzien van alle noodzakelijke aanduidingen. Dit betekent onder andere dat wanneer fruit, maar dat geldt ook voor groenten, elders gesorteerd wordt op zijn minst de naam en het adres van de betreffende teler en het land van oorsprong moeten zijn aangeduid. Gebeurt dit niet, dan lopen afnemers of sorteerders tegen onnodige afkeuringen aan met alle vervelende gevolgen van dien.

Laatste column

Zo, dit was mijn laatste column. Ik heb ongeveer 30 jaar met plezier deze Marktflitsen mogen schrijven. Allereerst heb ik als buitenlandse correspondent geschreven over het wel en wee van groenten en fruit in buitenlandse afzetkanalen. De laatste jaren over de kwaliteit van het fruit in Nederland. Ik hoop dat ik u van nuttige informatie heb kunnen voorzien en dat u daar uw voordeel mee heeft kunnen doen. Ik stop er weliswaar mee, maar draag het stokje over aan mijn opvolger bij het KCB, Hayo Andreae. Ik wens u allen het beste en heel veel succes.

Beheer
WP Admin