‘De kosten zijn betaald’

05-03-2014 | Laatste update op 19-09 | |
‘De kosten zijn betaald’

Jaap Bos uit Nieuw Beijerland is op 27 februari zijn laatste spruiten aan het sorteren. Die werden op 26 februari geplukt.

“Ja, dat is volgens planning. We hebben het seizoen door rustig geoogst en er zijn geen dagen uitgevallen door de vorst. Voor ons is eind februari altijd het einddoel.”

Matig seizoen

Bos kijkt terug op een matig seizoen. “De kosten zijn in ieder geval betaald, maar verder houden we houden aan dit seizoen niet veel over.” Dat heeft zijn oorzaak in de prijsvorming dit seizoen, maar ook door ongemakken op het veld. “De vroegste plantingen van in totaal 7,5 hectare hadden te kampen met schieters, waardoor we maar op een productie van 10 ton per hectare uitkwamen. Verder was er 4 hectare met waterschade door overmatige regenval in deze regio. Ook konden we onze laatste spruiten pas begin juni planten in verband met de vele regen. Die hebben dus maar een heel kort groeiseizoen gehad. Dat alles bij elkaar haalt het gemiddelde natuurlijk behoorlijk naar beneden.”

De balans opmakend, stelt Bos dat die vroegste 7,5 hectare en de laatste geoogste hectares het gemiddelde nog het meest hebben opgevijzeld. “De laatste Albarus kwam ruim boven 25 ton per hectare met een prijs van gemiddeld 45 cent. Kortom, het begin en het einde van het seizoen was voor ons goed, de rest was matig.”

Nieuw seizoen

Bos wil op 1 april weer gaan planten voor het nieuwe seizoen. “Er moet nog heel wat gebeuren wil de structuur van de grond dan in goede conditie zijn. Gelukkig is het beeld landelijk zo, want als alles vanzelf gaat, dan is de kans groot dat ook het komende seizoen opnieuw weinig zal brengen.”

Bos gaat het komende seizoen in grote lijnen aan de slag met de rassen Abacus, Divino, Sofia, Steadia en Albarus. Hij oogst van augustus tot eind februari. Zijn afnemer is Van Oers United.

Bos
Jaap Bos Spruitkoolteler
Meer over


Beheer