Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘De ketel staat de laatste tijd steeds vaker aan’

“Het blad ziet er wat vlekkerig en gelig uit, maar met dat donkere en koude weer valt er ook weinig aan te sturen”, zegt Jaap Ammerlaan uit Sexbierum.

“Het blad ziet er wat vlekkerig en gelig uit, maar met dat donkere en koude weer valt er ook weinig aan te sturen”, zegt Jaap Ammerlaan uit Sexbierum.

Hij past de etmaaltemperatuur wel aan aan de hoeveelheid licht. In de lenteachtige week 10 haalde hij hem op naar 17 graden, maar vorige week moest hij al weer terug in temperatuur. Halverwege die week begon hij de eerste trossen (ras Roterno) te knippen, vijf dagen later dan vorig jaar. “Dat lijkt mee te vallen als je beseft dat we tot nu toe 12 procent minder licht hebben gehad. Maar de eerste tros hebben we op 3 gesnoeid dus die komt er sneller af.” De vruchten zijn wel mooi grof: 90 tot 95 gram. In plantbelasting loopt het gewas 12 tomaten achter: 81 nu tegen 93 vorig jaar. “Maar toen telden we ook al de eerste extra stengel mee. Nu hebben we wat later, maar in een keer alle extra stengels bijgemaakt. ” Op de hoofdstengel heeft hij een paar weken 5 gesnoeid maar dat is nu 6. Op de dieven houdt hij nu nog wel 5 vruchten aan.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers