Doorgaan naar artikel

De kern van de biozaak

Laatst werd me gevraagd wat ik als rasechte bioholic vind van allerlei technologische ontwikkelingen.

Nu kan ik amper een lamp vervangen, dus ik ben duidelijk geen licht op het gebied van techniek. Alleen als het de biologische teelt aangaat breek ik graag mijn Alpha-breintje.

Techniek voor ethiek
Techniek gaat vaak voor ethiek is mijn stelling. Dus alles wat technisch gezien kan, wordt in praktijk gebracht en daarna komt pas de ethische kant aan bod. Of het dan een blijvertje is, hangt af van of het commercieel gezien een succes is of er juist een hele sterke lobby tegen is.

Grenzen stellen
Daarnaast kunnen de regels voor de biologische teelt per land verschillen. Zo is het in de VS niet verplicht om in de grond te telen, dus zo lang je geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt is het biologisch. Hier mag dat geen bio heten. Echter, in potten of op matten telen schijnt duurzamer te kunnen zijn dan biologische teelt in de grond.

Wat nu?
Moet je de criteria bijstellen zodat het begrip biologisch ruimer wordt? Snapt de huis- tuin- en keukenconsument die net het EKO-logo herkent het dan nog? Moet voor een dergelijke teelt een andere aanduiding komen? Gooi je dan diezelfde consument niet dood met logo’s? Waar leg je de grens bij bio?

Lekker dan, wordt mijn mening eens gevraagd, eindig ik met meer vragen dan antwoorden!

KISS
We hebben sinds kort een Mechelse Herder-pup, een ras dat bekend staat als super stronteigenwijs. Dus, wat leren wij op de puppytraining? Consequent zijn, duidelijk zijn en verder vooral consequent zijn! En dan doet ze inderdaad soms best wel eens wat wij willen… Ik ben bang dat wij mensen niet heel anders in elkaar steken. Lang leve de KISS-regel, oftewel Keep It Simple and Stupid. Alleen hoe vermarkt je dan andere goede en duurzame initiatieven? 

Hallo………? Iemand?

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin