Doorgaan naar artikel

De kassenstalling

In de scheepvaart is het niet ongewoon schepen voor kortere of langere tijd op te leggen als de markt ongunstig is.

Bij kassen gaat dat moelijker, maar de laatste weken valt de term ‘stallingsconstructie’ steeds vaker. Wie neemt daarin het voortouw?

Een kas tijdelijk uit productie nemen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als er geen gewas groeit moet er toch onderhoud plaats vinden en blijft het nodig de kas warm te houden. Gebeurt dat niet, dan holt de modernste kas hard achteruit of nog erger. Wat rederijen doen, tijdelijk schepen uit de vaart nemen ofwel opleggen, is niet eenvoudig te vertalen naar de tuinbouw. Het zou wel een middel zijn om aan tijdelijke productiebeperking te doen.

Waardedaling
Tuinbouwvoorman Nico van Ruiten van LTO-Glaskracht, liet de afgelopen weken al meermalen in de pers vallen dat hij met de overheid aan tafel wil om nieuwe constructies te bedenken die de tuinbouw door de crisis trekken. Een regeling om oud glas af te breken bijvoorbeeld of eentje die ondernemers een kans geeft te stoppen. Hij steekt niet onder stoelen of banken dat het veilen van kassen wat hem betreft een wassen neus is geweest.

Directievoorzitter Fred van Heyningen van Rabobank Westland wil er niet aan dat het veilen van bedrijven niet werkt. Wel heeft hij zorgen over de op de loer liggende waardedaling van onroerend goed en overdenkt serieus om in eigen beheer kassen te slopen of te stallen, al dan niet voorzien van een door de crisis murw geworden ondernemer als oppas. Van overheidsmaatregelen heeft hij geen al te hoge verwachtingen.

Het is duidelijk; beide mannen zijn somber gestemd over de vooruitzichten voor het nieuwe seizoen. Het gaat dit jaar menens worden en er zijn maatregelen nodig. Lang is gestreden over de omvang van het ideale glastuinbouwareaal in Nederland, maar inmiddels is inkrimping bespreekbaar. De bankman bewaakt daarbij de waarde van het onroerend goed, de LTO-man heeft zorgen om mensen.

Eén verhaal
Niet lang geleden klopten banken, Frugi Venta, DPA en LTO aan voor hulp bij minister Verburg. Zij stuurde hen naar huis met de opdracht om samen één verhaal te schrijven en dan nog maar eens op de koffie te komen. Dat verhaal is er nooit gekomen, terwijl er een opening lag. Toch een beetje raar, vindt u niet?

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin