Doorgaan naar artikel

De kaboutertjes gebruikten verboden herbicide

In het water van Noord-Holland is een verboden herbicide gevonden. Dinoterb. Heel giftig, kankerverwekkend en gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Bad stuff dus. Je zou denken dat de agrarische sector schrikt van deze vondst. De schrik is er zeker, maar niet om het middel, wel om de vondst.

Om het hardst wordt er geroepen hoe het kan dat dit middel is gevonden. Het komt van de vuilstort. Tja, hoe vaak dump jij je GBM bij het afval? Het komt vanuit de productie van drugs. Echt? Herbiciden in drugs? Hooguit als euthanasiemiddel.

Ganzen verspreiden het. Vast onder leiding van Nils Holgersson in combinatie met een vleugje stikstof. Chemtrails! Nou staat er toevallig dat je dit middel niet met een vliegtuig mag sproeien. Vollenbroek heeft het zelf gedaan om de boeren in een kwaad daglicht te zetten. Zucht …

Vollenbroek heeft het zelf gedaan om de boeren in een kwaad daglicht te zetten. Zucht …

Of een heel populaire: Het is historische uitspoeling. Heel gek, want het is gevonden op een plek waar het eerder niet werd gebruikt. Het zijn niet alleen social media die deze onzin verspreiden. Ook de agrarische bladen delen het vlijtig, evenals LTO, Caroline van der Plas, Hoogheemraadschap, KAVB en ga zo maar door.

Rommelige collega’s aanspreken

Als je telers privé spreekt, geven ze aan dat dit middel natuurlijk niet mag, maar ja, je moet wel eens wat. Mensen weten wie de regels aan hun laars lappen en halen hun schouders op. De ander aanspreken? Wie ben ik om me ermee te bemoeien?

De grote vraag is natuurlijk of je een sector de schuld mag geven als het bewijs niet sluitend is. De juridisch schuldige aanwijzen zal inderdaad moeilijk worden. Maar als je als sector wegkijkt van rommelende collega’s, hen niet aanspreekt maar wél met allerlei stompzinnige redenen komt als er een schandaal als dit naar boven komt, dan kun je jezelf echt niet meer vrijpleiten. Dan ben je juridisch misschien onschuldig maar moreel allang failliet.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Geertje Lamboo

psycholoog en fruittelersvrouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin