Doorgaan naar artikel

De jeugd van tegenwoordig

Met zo’n titel klink ik als een oud wijf. Maar het blijft natuurlijk van alle tijden, dat gemopper op de jeugd van tegenwoordig. Al is de huidige generatie tieners wel van een heel speciaal soort.

De veertig ben ik inmiddels gepasseerd, maar ik kan me prima inleven in de huidige puberwereld. Ten eerste omdat ik nog héél goed weet wat ik toen zelf heb meegemaakt en gedaan. Maar ook omdat we zelf vier (bijna) tieners in huis hebben. En vooral omdat het erop begint te lijken dat ik elke zomer minstens twintig pubers moet (her)opvoeden.

Des te fijner is het als je een keer wél zo’n kind over de vloer krijgt die het snapt, van aanpakken weet en waar je lekker mee kan werken

Na een halve dag werken weet ik exact wat voor vlees we in de kuip hebben en over het algemeen stemt dat al niet veel goeds. Des te fijner is het als je een keer wél zo’n kind over de vloer krijgt die het snapt, van aanpakken weet en waar je lekker mee kan werken. Drie keer raden uit wat voor nest die meiden of sporadische jongens komen?

Maar al doende leren we, ik dus ook. Daarom bereid ik deze, hoofdzakelijk prinsesjes, voortaan wat beter voor op het werk hier. Ze krijgen bij hun sollicitatiegesprek als eerste opdracht mee dat ze thuis alvast leren hoe ze een toilet moeten poetsen. Want de meeste prinsesjes hebben nog nooit een spons of zeem in de hand gehad, laat staan een toiletborstel; iieeuuuwwww, gatver!

Dus die eerste ervaring is lekker thuis. Hopelijk beseffen de ouders dan dat ze misschien wat eerder hadden moeten beginnen met hun kinderen taken te geven.

Slapend rijk worden

Dan komt de overmoed. Want met hun mond kunnen ze allemaal fulltime werken, soms bij twee banen tegelijk. Maar niet te lang, niet te vroeg en graag afwisselend werk, part-part-parttime en het liefst bijna slapend rijk worden. En ook al maak ik heel duidelijk dat ze voor of na ons seizoen volop op vakantie kunnen, toch plannen ze tussendoor nog een weekje ‘Albu’. De polder in fietsen lukt ook nog net, al worden er stiekem vaak prinsesjes met de auto gebracht door pa of ma. En na week 1, met hooguit twintig uur werk, storten toch de eerste kinderen bijna in. Hoe dan?

Gewoon werken voor je geld en je handen laten wapperen. Daar is nog niemand slechter van geworden

Wat denken die curling-ouders eigenlijk? Alles wat zij vroeger niet zo leuk vonden besparen ze hun kind maar? Nou, dan heb je volgens mij niet helemaal in de gaten wat voor luie monsters je aan het creëren bent. Met als resultaat ‘de jeugd van tegenwoordig’.

Nou lieve schatjes thuis, dat gaat jullie én mij niet overkomen. Gewoon werken voor je geld en je handen laten wapperen. Daar is nog niemand slechter van geworden. En ik hoop dat jullie toekomstige werkgevers dat ook zullen waarderen en belonen. Ik als werkgever in ieder geval wel!

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Janny Verschure-Trouw

Fruitteler in Raamsdonk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin