Doorgaan naar artikel

‘De geboorte van de plantcomputer’

'Vroeger deed men de luchtramen in de kas open met de hand, dat is nu bijna ondenkbaar.' - Foto: Bert Jansen

'Vroeger deed men de luchtramen in de kas open met de hand, dat is nu bijna ondenkbaar.' - Foto: Bert Jansen

Vroeger deed men de luchtramen in de kas open met de hand, dat is nu bijna ondenkbaar. Met de komst van nieuwe technologie en inzichten is het mogelijk geworden om meer te anticiperen op het open- en dichtdraaien van de ramen.

Pas toen de complexiteit in regeling onze menselijke pet te boven ging, werd de klimaatcomputer geboren. Op het moment van schrijven is deze niet meer weg te denken uit de hedendaagse hightech markt. De klimaatcomputer heeft een goed huwelijk gesloten met de huidige teler en is dé sleutel in de dagelijkse sturing van het kasklimaat.

Plant lezen via sensoren

Een vergelijkbare ontwikkeling is gaande op gebied van de plant. Vroeger keek, rook, voelde de teler de plant en wist direct wat ermee moest gebeuren. Met de komst van nieuwe sensoren is het mogelijk om de plant te kunnen lezen. Dit zonder direct de planten te moeten aanraken of te voelen. Denk hierbij aan de opmars van bijvoorbeeld sapstroomsensoren en loadcellen. Een teler krijgt naast het klimaat ook steeds meer plantinformatie op zijn bordje. Deze nieuwe plantinformatie en de enorme hoeveelheid extra gegevens is behoorlijk complex voor ons menselijk brein. Om deze reden bouwen wij aan de plantcomputer. Deze ontwikkeling maakt het mogelijk dat een teler zijn teeltdoelen ingeeft en de plantcomputer geeft de juiste beslissingen en afwegingen in het multidisciplinaire en dynamische teeltproces.

Data ligt aan de basis van de plantcomputer. Dus laat de beschikbare data niet op de plank liggen en maak data een meerwaarde voor jouw onderneming.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin