‘De Fruitigste’

10-06-2019 | Laatste update op 30-08 | |
van den Brand
Gerard van den Brand aardbeienteler
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

In de kas begint het bij ons zo langzaam aan weer wat rustiger te worden, na toch wel een zeer hectische start.

Door het warme paasweekend zaten we ineens volop in de oogst van onze aardbeien. De vroege oogstpiek had ook tot gevolg dat we meteen met een zeer dramatische prijsvorming geconfronteerd werden.

Ogen en oren open houden

Het meest gangbare ras voor een doorteelt in de kas is, net als bij ons, nog steeds Elsanta. Maar door het groter geworden areaal zet dit ras menig teler aan het denken, vanwege het te grote percentage klasse II in het begin van de oogst. Zeker dit voorjaar was het percentage klasse II wel extreem hoog, en opvallend was verder dat andere rassen ook goed of soms zelfs beter door de handel betaald werden. Het blijft dus tellen en ogen en oren open houden als het om rassen gaat.

Fruittelers willen iedereen laten zien met hoeveel passie, en zorg voor mens en natuur, zij een grote variatie aan fruitsoorten telen

Als aardbeienteler zijn wij aangesloten bij ’De Fruitigste’. Dat is een campagne die door de Nederlandse fruittelers, verenigd in de NFO, in het leven is geroepen om fruit te promoten en heel Nederland meer over ons Nederlands fruit te vertellen. Fruittelers willen iedereen laten zien met hoeveel passie, en zorg voor mens en natuur, zij een grote variatie aan fruitsoorten telen.

Zachtfruitdagen

Op 13 en 14 juli worden in dit kader de Zachtfruitdagen 2019 georganiseerd. Ongeveer 20 telers die aardbeien, blauwe bessen, frambozen, bramen en/of kersen telen, openen dan hun deuren voor bezoekers die kunnen komen kijken hoe dat zachtfruit geteeld wordt en natuurlijk kunnen ze dan ook genieten van het fruit van het seizoen.

Mooie promotie voor de aardbeiensector

Ook is er op ons bedrijf onlangs een promotiefilmpje gemaakt door ‘De Fruitigste meisjes’, Britt en Lynn, samen met onze dochters Sophie en Sanne. Ze maken in dat filmpje een aardbeientaart voor mama voor Moederdag. Het is inmiddels meer dan 57.000 keer bekeken op Facebook!

Met weinig middelen kun je een heel eind kunt komen

En ook nog, hoe mooi kan het zijn, ze stonden op zaterdag voor Moederdag met een grote foto op de voorpagina van De Telegraaf. Dat is toch een mooie promotie voor de aardbeiensector en het toont ook aan dat je met weinig middelen een heel eind kunt komen.

Meer over


Beheer