‘De adoptieboomgaard’

14-09-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Lamboo
Geertje Lamboo psycholoog en fruittelersvrouw
De eerste zomerappels zijn geplukt. - Foto: Herbert Wiggerman
De eerste zomerappels zijn geplukt. - Foto: Herbert Wiggerman

Sinds kort kunnen mensen een boom bij ons adopteren. Het was meteen een succes. Een flinke groep adoptieboeren meldden zich aan. Het werd een bont gezelschap.

We zien mensen met veel interesse in ons bedrijf. We ontmoeten mensen met mooie verhalen en veel kennis. Maar ook kleine kinderen die met opa en oma komen plukken. Of oudere dames die de boom voor hun verjaardag kregen en vertellen over de appelboom vroeger thuis. Elke ontmoeting is leuk met soms verrassende vragen. Zo was er de boze moeder die in maart op social media mopperde dat ze nu al vier maanden een boom had en nog nooit een uitnodiging had gehad om te komen plukken. We hebben haar toen vriendelijk uitgelegd dat ze een maand later naar de bloesems mocht komen kijken, die over een half jaar uitgegroeid zouden zijn tot appels. “Kan ik maar één keer per jaar plukken? In de winkel liggen heel het jaar appels!” Er viel dus veel te leren in dit gezin. Gelukkig pakte ze het sportief op dat ze niet elke maand appels mocht komen plukken.

Eerste zomerappels zijn geplukt

De eerste mensen hebben inmiddels hun zomerappels geplukt. “Lekker hard en zuur”, zegt een blij stel wanneer ze met een volle tas het pad afkomen. Een tas vol met rode appels, maar duidelijk geen Summercrisp. Ze hebben de verkeerde boom geplukt. Bij het pad links of rechts maakt soms echt verschil. Ze hadden hun Santanaboom leeggeplukt en de zomerappels laten hangen. Lekker hard en zuur was in dit geval toch echt rauw. We vertellen de harde waarheid over de nog hardere appels. Het maakt ze niet uit. Vrolijk lopen ze terug om nu de Summercrisp te plukken.

‘Ze hebben de verkeerde adoptieboom geplukt’

En de harde appels? Met wat extra suiker wordt het vast ook een lekker appeltaart, zeggen ze vol vertrouwen. Straks in de herfst brengen we ze wel een zakje echt lekkere Santana’s. Blije klanten moet je koesteren.Beheer