Doorgaan naar artikel

‘Dauwpunt-regeling helpt vocht te beheersen’

Het paprikagewas bij Marcel de Koning in Nootdorp heeft steeds heel regelmatig zetting gehouden.

“In week 37 kwamen we onder een kilo per vierkante meter per week uit. Het was heel lang geleden dat we dat meegemaakt hadden. Het zat elke week opnieuw tussen de 1,0 en 1,3 kilo. Qua arbeid is zo’n regelmaat ook het mooiste.”

De laatste koppen zijn begin week 38 uit de planten gehaald. Doordat er geen sprake is van massale zetting, is er ook minder risico om net verkeerd met het laatste zetsel te eindigen als de teelt over vier tot vijf weken afgelopen is. “Kortachtig bijhouden met snijden, verder kun je er niets aan doen.”

Gewas in balans

De planten staan in deze laatste fase van de teelt mooi generatief. “In het begin van de teelt stond het te vegetatief. Later in de teelt stond het tijdelijk zo generatief dat we er alles aan moesten doen om groei te houden. Maar nu blijft het gewas op een bepaalde stand goed generatief staan.” De plantbelasting komt, met 4 tot 5 vruchten per stengel, uit tussen de 31 tot 32 paprika’s per vierkante meter.

Scherm dicht

Vanwege donker regenachtig weer is er niet al te hard gestookt. Met een nachttemperatuur van 18,5 graden Celsius en een dag van 21,5 graden, komt de etmaaltemperatuur tussen de 21 en 21,5 graden uit. Het scherm gaat met de kouder wordende nachten ook al weer dicht, als de buistemperatuur aantrekt tot boven de 45 graden Celsius. Meestal gebeurt dat ’s nachts tussen 2.00 uur en 3.00 uur.

Kiertje luchten

“Om het niet te vochtig te laten worden in de kas, staat er een beetje pijpje in. Verder wordt er boven het scherm een kiertje gelucht op vocht.” Op basis van het naderen van het dauwpunt gaan de luchtramen aan twee kanten iets open. “Dat is een mooie regeling.”

Het op 900 ppm ingesteld CO2-niveau kan nu makkelijk gerealiseerd worden, nu de luchtramen in deze periode minder open gaan.

Starten op instraling

De watergift wordt alleen nog geregeld op basis van instraling, waarbij het eerste rondje rond 10.00 uur start. “De vaste start-tijd is eruit gehaald, maar als het opnieuw heel mooi weer wordt, dan zetten we die vaste start er misschien wel weer in.”

Donkerder kleur

De EC-gift staat ingesteld op 2,4 mS/cm, wat in de mat resulteert in 3,4 tot 3,5 EC. “Met een iets hogere EC worden de paprika’s iets donkerder rood. In het najaar, met donker weer, hebben vruchten de neiging om iets lichter van kleur te worden.”

Rustig met plagen

Plagen blijven netjes onder controle. “In het voorjaar is trips lastig geweest, maar daarna is het steeds rustig gebleven. Rupsen zijn geen probleem. Er zijn nog steeds vogels. En luis valt ook mee. We leveren niet meer zoals voorheen aan Japan. Dan kun je ook een luisje meer tolereren.”

Voor wat betreft ziektes is er enige stengel-Fusarium aantasting. “Je kunt het niet hard maken, maar het gevoel leeft dat alle tm3-resistente rassen daar toch ietsje gevoeliger voor zijn.”

Zuigen

Als voorbereiding op de komende teeltwisseling wordt alvast een keer met de bladzuiger door de kas gegaan. “Daar is nu wat tijd voor. We doen dat meestal met z’n tweeën. Dan kun je goed doorwerken. Eén man blijft bij de stofzuiger, de ander kan ondertussen de bak legen.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin