Database Best4Soil ideale hulp bij vruchtwisseling

30-11-2020 | |
Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

De database Best4Soil online geeft een schat aan informatie voor een optimaal vruchtwisselingsschema.

Maandag 30 november is de database Best4Soil online gegaan. Deze database bevat zeer veel informatie over de effecten van gewassen op schadelijke aaltjes en bodemschimmels. Voor het samenstellen van de effecten van een vruchtwisselingsschema kan gekozen worden uit 20 akkerbouwgewassen, 29 groentegewassen en 21 groenbemesters. De database is beschikbaar in 22 Europese talen op de www.best4soil.eu.

Vatbaarheid en vermeerdering

De database bevat onder andere een bijgewerkte versie van de reeds bestaande database www.aaltjesschema.nl. In Best4Soil is daar een vergelijkbaar schema met de gevolgen voor schadelijke bodemschimmels bij het telen van bepaalde gewassen.

In de database kan gekozen worden voor de gewassen die op het bedrijf geteeld worden en welke bodemschimmels een rol spelen. Vervolgens rolt er een schema uit, zoals het aaltjesschema, waarin is te zien wat de effecten van de gewassen op de betreffende bodemschimmels zijn. Ook bevat de database unieke informatie over de vatbaarheid en vermeerdering van aaltjes en bodemschimmels in combinatie met groenbemesters.

Vrije informatie

In Best4Soil is door een Europees team van onderzoekers informatie verzameld over de waardplantstatus van 138 bodemschimmels voor 48 gewassen en groenbemesters. De informatie is vrij beschikbaar.

Best4Soil is een Europees project rondom het thema bodemgezondheid. Hoe de ontwikkelde tools te gebruiken zijn, is als instructiefilmpje te bekijken op de website van het project, waar ook verdere informatie te vinden is: www.best4soil.eu/database.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer