Doorgaan naar artikel

Data en groene vingers combineren bij aardbei

Het afgelopen najaar en winter kenmerkten zich voornamelijk door natte en donkere weersomstandigheden. Nu maart zonnig begint, merk je dat de sector na zo’n donkere periode extra zin heeft in het voorjaar.

Deze positieve energie wordt gebruikt om zo succesvol mogelijk om te gaan met de uitdagingen die teeltjaar 2024 gaat brengen. Denk hierbij aan de klassieke thema’s: energiekosten, arbeid en gewasbescherming.

Nieuwe teelttypes

Ook de diversiteit aan teelten neemt almaar verder toe. Dat vraagt meer van de teeltkennis van de betrokken mensen. Waar voorheen de klassieke doorteelt Elsanta het hoofdteelttype was, is de variatie aan teelttypes anno 2024 veel groter. Een greep uit de nieuwere teelttypes zijn: Low-chilldoorteelten/verse plantingen, doordragers jaarrond telen met een verse planting in het voorjaar of een doorteelt (verse plant) met doordragers (belicht of onbelicht).

Onderzoek nodig

Onderzoek draagt een grote bijdrage aan het ontwikkelen van deze nieuwe teelttypes. Het verzamelen van data in onderzoek en op teeltbedrijven is cruciaal om goede teeltstrategieën te ontwikkeling voor de toekomst. Het combineren van deze ‘blauwe’ wereld met de ervaring van ‘groene’ vingers is cruciaal om nieuwe teelttypes te laten slagen.

Tevens is het belangrijk voor u als teler om de juiste partijen om u heen te verzamelen om tot een succesvol teeltresultaat te komen. Het enthousiasme en kunde van de mensen actief in de sector, zal bijdragen aan het ontwikkelen en uitvoeren van de nieuwe teelttypes om van het teeltjaar 2024 een succes te maken.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Marc van Tilburg

Adviseur Zacht Fruit bij Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin