‘Dat wordt heel vroeg beginnen’

05-05-2014 | Laatste update op 19-09 | |
‘Dat wordt heel vroeg beginnen’

Patrick Coolen neemt bij Arnoud van Asseldonk in Mariaheide het relatiebeheer met en de advisering aan de klanten voor de plantenverkoop voor zijn rekening.

Verder doet hij de technische ondersteuning van de diverse productieteelten op het bedrijf. De plantenverkoop betreft bramen, frambozen en aardbeien van de rassen Elsanta en Sonata en doordragers van Peter Vinson. De aardbeiteelten omvatten onder andere de doorteelt onder glas met Elsanta, een normale teelt met Sonata in de vollegrond, en stellingteelten.

Junidragers en doordragers

De teelt op stellingen op bedrijf ‘Het Broek’ bestaat uit 15 hectare gekoelde teelten met junidragers, en uit 8 hectare doordragers. De stellingen voor de doordragerteelt zijn voorzien van kleine kapjes, de junidragers – in 5 plantingen- groeien in de open lucht. Alle stellingteelten staan op kokos die rechtstreeks in de goten is gebracht; voor de gekoelde teelten wordt dit substraat drie jaar achtereen gebruikt.

De eerste planting ging op 1 maart op de goten, met 12 trayplanten per strekkende meter van het ras Sonata. Er ging meteen een afdekking van vliesdoek plus flodderfolie overheen, tot half april. Dat was net voor een nacht met vorst, waarvoor beregend moest worden.

Vroeg begin pluk

Eind vorige week waren de eerste vruchtjes al gezet. “Dat wordt dus een vroeg begin van de pluk”, aldus Coolen, “richting 20 – 25 mei. Het is een teelt zonder kapjes, normaal rekenen we op een begin van de oogst rond 5 tot 10 juni.” De bloemtakken zijn afgelopen week (week 18) doorgehaald.

Direct na het folie verwijderen volgde een bespuiting tegen Botrytis. Voor de gewasbescherming wordt een getrokken vierrijige spuit gebruikt van fabrikant Widontec, met een (Hardi) luchtondersteuning per spuitdop. De gietwater-EC voor deze vroege teelt lag aanvankelijk op 2,5 mS, voor de drain-EC wordt gedurende de hele teelt 1,5 mS aangehouden.

De eerste van de vier gekoelde Elsanta-teelten ging half april op de stellingen, met 12 A+ Extra planten per strekkende meter. Deze planten bevatten vier tot vijf bloemtrossen per stuk. Afgelopen week volgde de tweede planting. Voor deze en de volgende plantingen worden 16 A+ planten per strekkende meter gebruikt, met drie trossen per plant.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt
Meer over


Beheer