Dankzij mooi weer etmalen tussen 20 en 21 graden

12-03-2018 | Laatste update op 31-10 | |
Foto: Gerard Boonekamp
Foto: Gerard Boonekamp

“Half januari was het weinige licht al genoeg voor het kleine plantje en daarna hebben we door het mooie weer heel veel snelheid kunnen maken”, zegt Tom Vlaemynck van Tomato Master in Deinze.

Toen de planten kwamen liepen ze een week achter en we hebben een week later dan anders geplant. Toch zal de eerste oogst van tomaten begin april komen, maar 4 dagen later dan normaal. Ze hebben dus 10 dagen gerecupereerd, rekent hij voor. Hij teelt dit jaar in de heldere kas (6,3 hectare) het ras Foundation op veensubstraat. In de diffuse kas staat het San Marzano-ras Portento (2,3 hectare) en middentros-ras Sevance (2,2 hectare). Vorige week stond de 6de tros in bloei. “Bij Foundation is de eerste tros heel bruut geworden. De eerste 2 vruchten zijn grover dan de volgende 3 en er zitten wat bonken tussen. Dat oogt minder fraai. De andere rassen zien er wel netjes uit.”

Eerste trossen worden grof

Alle gewassen zijn geplant bij 2,25 planten per vierkante meter en in 2 keer naar 3,8 stengels per vierkante meter gegaan. “De eerste extra stengel was zeer goed en de 2de komt ook wel goed.” In de diffuse kas komt er net voor of net na de eerste oogst nog een extra stengel bij, zodat de eindstand op 4,2 per vierkante meter komt.

De zetting is tot nu toe goed geweest. Op de eerste tros zijn 5 tomaten aangehouden en verder komen er het hele jaar 6 aan te hangen. “Het gewas staat redelijk op de vruchten. De eerste trossen gaan grof worden. Foundation 150 gram, Sevance 120 en San Marzano teel ik voor het eerst dus dat moet nog blijken.”

De eerste 3 trossen van Foundation en Sevance zijn gebeugeld om knikken te voorkomen. Voor San Marzano is dat niet nodig, want die is minder zwaar. Deze stelen zijn beschadigd. Dat zal voor de rest van het jaar voor alle rassen gelden.

Etmaaltemperatuur 20 tot 21 graden

Na het prachtige, zonnige vriesweer heeft Vlaemynck de klimaatinstellingen weer wat lager gezet. “In week 9 haalden we etmaaltemperaturen tussen 20 en 21 graden.” De dagtemperatuur stond op 22 graden plus 3 op licht en werd tot 1 uur na zonsondergang doorgetrokken. De voornacht van 15 graden was maar heel kort, waarna een nachttemperatuur van 19 graden stond ingesteld.

Met de toenemende plantbelasting heeft het gewas steeds meer licht nodig. “We zijn erg verwend geweest.” Maar het lukte vorige week nog wel om een etmaaltemperatuur te halen van 19 tot 19,5 graden. De instelling van de dagtemperatuur is met 2 graden verlaagd en de nacht met 1 tot 1,5 graden.

Meer substraat tegen neusrot

De San Marzano-tomaten hebben ruim 10 liter steenwol tegenover 7 liter steenwol voor Sevance en evenveel Peltracom-veensubstraat voor Foundation-tomaten. “Het idee is om bij een grote volume substraat grotere en minder frequente beurten te geven zodat er meer zuurstof in het substraat blijft en er minder neusrot optreedt.”

Hij goot lange tijd met een ec van 4,2. In week 7 realiseerde pas de eerste drain. Maar sinds volgende week is de giet-ec verlaagd naar 3,8 en dat zal nog verder omlaag gaan. Vorige week kon hij weer volop CO2-doseren uit de wkk’s (7,5 MW). “Ze leveren per uur 310 kilo per hectare. Alleen in het begin en met die vorst hebben we rustig aan gedaan, maar nu de ramen weer meer open gaan doseren we zoveel mogelijk, meestal tussen 9 en 16 uur.”

De overgang van vorst naar voorjaarsweer is zonder problemen verlopen. “Het enige wat je ziet is dat de planten aan de gevel wat gedrongener zijn en 0,2 trossen per stengel achterlopen. Dat komt omdat we geen gevelscherm hebben.”

Superschoon

In de gewasbescherming loopt het dit jaar super. Hij heeft zelfs nog geen wittevlieg, rode spint of rupsje gezien. Ook galmijt is niet aangetroffen. Vorig jaar groeide het vanaf april uit tot een enorm probleem. “Ik heb alleen 3 weken na het planten een halve Macrolophus per vierkante meter uitgezet. Die komen we nu terug te zien. Zodra er wittevlieg op de vangplaten komt, gaan er kaartjes met Encarsia in. Maar na 20 maart gaan we er sowieso 3 keer 2 per vierkante meter inhangen.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Vlaemynck
Tom Vlaemynck tomatenteler
Meer over


Beheer