Doorgaan naar artikel

‘Dankzij de prijs was spruitenseizoen geweldig’

Foto: Ruud Ploeg premium

Foto: Ruud Ploeg

Als Kommer Jongejan desgevraagd terugblikt op het spruitenseizoen, komt hij helemaal los. “Ik heb in mijn carrière als spruitenteler nog nooit zo’n seizoen meegemaakt.”

Het ging niet perfect en zeker door flink wat neerslag en de problemen met de koolmot zag de teler in het Zuid-Hollandse Rockanje het bij tijden niet altijd helemaal zitten. “Uiteindelijk heeft de prijs ervoor gezorgd dat we nog nooit zo’n hoge bruto-opbrengst hebben gehaald. Daar staan ook hogere kosten tegenover, maar alles bij elkaar was het een geweldig seizoen.” De laatste spruiten oogstte hij in de tweede week van februari.

Veel superklasse

Jongejan startte op 1 september met de oogst. “De kilo’s waren er toen nog niet, maar de prijs al wel. In grote lijnen is die geleidelijk steeds beter geworden. De laatste zijn echt voor veel geld weggegaan.”
Om kwaliteit te telen was het een lastig seizoen; desondanks verkocht hij veel superklasse spruiten.

De productie is minimaal 20% lager uitgevallen dan hij is gewend en er was toch nog meer werk aan de spruiten dan hem lief was. “Maar de prijs, die heeft alles goed gemaakt. Het mag van mij wat dat betreft ieder jaar zo gaan.”

Start nieuwe seizoen

En dat nieuwe seizoen staat voor de deur. “Maandag 27 maart krijgen we de eerste planten binnen”, vertelt Jongejan. “De eerste drie plantingen zijn Abacus. De eerste staat gepland voor de laatste week van maart, de tweede voor eerste week april en de derde voor half april.” De eerste Abacus komt op lichte zandgrond, de derde op zware klei.
De overige plantingen volgen tussen half april en half mei met de rassen Octia, Irene, Steadia, Martinus, Neptuno en Albarus. “Irene telen we dit jaar wat minder; dat ras is gevoelig voor koolvlieg en dat kost kwaliteit. Daarom telen we meer Octia.”

Bemestingsstrategie

Alle percelen liggen geploegd en waar nodig werd Kali 60 ‘over de vorst’ gestrooid. Op de percelen waar de vroege plantingen komen is Tripelsuperfosfaat gestrooid. Voor het planten strooit Jongejan KAS en Sulfan. Bij de start krijgen de planten Powerstart toegediend. “Vervolgens dienen we in de rij de vloeibare meststof PowerBasic toe. Dat doen wij al jaren en dat bevalt ons goed.”

De rest van de kali wordt tijdens het seizoen toegediend. “En wat we verder strooien is afhankelijk van de groei en de mineralisatie. Ook tijdens het seizoen letten we goed op de zwavel en kalitoestand. Die nutriënten worden wel eens onderschat, maar ze zijn essentieel voor een goede groei en kwaliteit. Ik heb wel eens een perceel met zwavelgebrek gehad. Je weet echt niet wat je ziet.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Delen

Image
Kommer Jongejan

spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin