Doorgaan naar artikel

‘Dank je wel, arbeidsmigranten’

De laatste tijd is er weer veel te doen over onze buitenlandse werknemers. Er wordt heel makkelijk geroepen over moderne slavernij en over uitbuiting.

En anderzijds wordt er door heel wat mensen met een zekere minachting over deze mensen gepraat. Misstanden aan beide kanten van het spectrum worden breed uitgelicht in de pers.

Arbeidsmigranten zijn belangrijke schakel in onze economie

Maar als je weet dat er ruim 400.000 mensen werkzaam zijn bij Nederlandse bedrijven en dat zij werken in sectoren waar weinig of geen Nederlandse arbeidskrachten voor te vinden zijn – en dat is niet alleen in onze sector maar ook veel in de logistiek, distributiecentrums, vleesverwerking en in de bouwsector – dan weet je hoe een belangrijke schakel zij zijn geworden in onze economie.

Als er een aantal teruggaan naar huis hebben we meteen een probleem

Zonder deze mensen zouden we niet meer kunnen en je ziet het nu in de coronatijd: als er een aantal teruggaan naar huis hebben we meteen een probleem.

Door de arbeidsmigranten kunnen we groenten en fruit uit Nederland in de supermarkt vinden en online pakjes bestellen, die de volgende dag al bezorgd worden. Arbeidsmigranten leveren de Nederlandse economie veel op, het wordt wel becijferd op € 15 miljard. Veel meer dus dan ze alleen voor zichzelf verdienen en naar familie in eigen land sturen.

Zuinig zijn op onze arbeidsmigranten

Ook voor ons is het veel makkelijker om, als ze er zijn, een Nederlander in dienst te nemen. Geen huisvestings- en geen taalprobleem. Maar ik zie niet veel Nederlanders dit werk meer doen. Dus laten we vooral zuinig zijn op onze arbeidsmigranten, en laten we blijven uitleggen dat ze nodig zijn. Laten we ze goed belonen en zorgen voor goede huisvesting, zodat ze voor ons veel en goed werk blijven verrichten.

Dit moet ook mogelijk gemaakt worden door onze overheid, maar laat de verantwoordelijkheid alstublieft bij de werkgevers, want daar hoort ze thuis.

Lees ook: Roemer: ‘Iedereen voelt urgentie bescherming arbeidsmigrant’

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anton van Garderen

zachtfruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin