Doorgaan naar artikel

Dan maar kersen

Mijn man kreeg donderdag € 1.56 voor zijn pioenrozen. Ik kreeg tussen de 8 en de 12 cent voor mijn chrysanten.

Gek word ik daarvan. Kunnen we dat soort prijzen niet wat beter middelen? Zo zal een komkommerkweker wel aankijken tegen kersen. Die stomme balletjes blijven maar duur. Zelfs bij een kraampje aan de weg kosten die krengen 3 euro per pond. In de winkel soms meer dan 4 euro. Wat hebben pioenrozen en kersen gemeen? Juist, het zijn seizoensproducten en je kunt ze niet zo lang bewaren.

Met de jaarrondteelt van glasgroente en chrysanten hebben we eigenlijk onszelf geen dienst bewezen. Als je goed nadenkt, kun je dat nog tamelijk gemakkelijk verklaren. Wat schaars is, is duur. Wat overvloedig beschikbaar is, is goedkoop. De kosten van het produceren hebben daar niets mee te maken. Die hebben bijna geen invloed op de prijs, in ieder geval niet op korte termijn. Dit gegeven en het feit dat tuinbouwondernemers eigenwijs en eigengereid zijn, kost velen van ons de kop. Dat is in de afgelopen jaren zo geweest en ook in de toekomst zie ik dat niet veranderen. Ga maar na. Stel dat de prijs van komkommers na deze crisis opeens sterk zou verbeteren. Trouwens, je kunt ‘komkommers’ in deze zin vervangen door ieder willekeurig product. Als die goede prijsvorming maar lang genoeg aanhoudt, dan zullen er her en der nieuwe kassen gebouwd worden om meer winst te kunnen maken. Waardoor het aanbod weer toeneemt, de markt weer verstoord raakt etcetera.

Ik vind het een verdrietige constatering, maar dit is de tucht van de markt en als tuinder weet ik niet beter. Ik heb vaak schampere geluiden gehoord over de boeren die ‘een soort ambtenaren zijn’ omdat hun melkprijs vaststaat. De enorme subsidiebedragen, die grondgebruikers ieder jaar kunnen binnenhalen, wekken ook geen bewondering. Maar die quotering houdt de melk wel duur, hoe slim is dat wel niet?

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin