Doorgaan naar artikel

‘Dakberegening trok hard aan voorraad water’

Jan Meijs in Sprang-Capelle had wat bloemafstoting verwacht in de hete periode, maar dat is gelukkig niet gebeurd. De Ferox is ook lekker door blijven groeien. Toch is hij wel blij met bewolktere dagen in week 29, zodat het gewas even een beetje bij kan komen.

Tijdens de hitte is het scherm voor 50 procent dicht getrokken, en ging de dakbereging aan. Dat laatste is goed uitgepakt, maar de watervoorraad slonk er wel flink van. De eveneens aanwezige luchtbevochtiging is niet ingezet. “Het groeide toch al zo hard.”

Teeltwisseling

Bij het jongste gewas, waar de stamvruchten er bijna af zijn, worden ranken overgelegd. Bij de eerdere planting wordt aandacht besteed aan het schoonmaken van het gewas onderin, als voorbereiding op de teeltwisseling in week 30. “We halen onderin alle komkommers weg. Anders vallen die op grond tijdens het wegsnijden van het gewas met de teeltwisseling. We hebben er dankzij de vakantie aardig wat scholieren bij voor dit werk.”

Tijdens de hitteperiode is niets gedaan aan gewaswerk, om alle groei te benutten. “Al hoef je daar met 3,5 plantingen per jaar normaal ook al weinig aan te doen.”

Groeikracht

Tussen de Ferox is een rij Bonifacio geplant om te proberen, met oog op eerder dit jaar gevonden virus. Beide rassen waren getopt, wat bij Bonifaxcio resulteerde in wat te weinig groeikracht en een wat lagere productie. “Ferox is wilder en geeft meer gewaswerk. De laatste teelt wordt daarom alleen Bonifacio, maar dan ongetopt. De productie blijft dan misschien toch iets achter. Maar als hij makkelijker werkt, win je daarmee al weer een groot deel terug.”

Spintplekjes

Het biologisch evenwicht is tot aan het warme weer goed in stand gebleven. Met de hitte was spint echter niet meer helemaal bij te houden door de spintroofmijten, en zijn er wat gele plekjes ontstaan. Zo vlak tegen het einde van de teelt wordt er niet meer gecorrigeerd. Bij de jonge plant zal straks direct weer begonnen worden met een nieuwe roofmijt per plant.

“Ook hebben we in week 28 een invasie van luis gekregen. Je zag overal plekken. Daar moesten we toch even corrigeren.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Meijs

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin