Daghandel voelt licht effect grensproblemen VK

22-12-2020 | Laatste update op 03-08 | |
De handelsstroom met het Verenigd Koninkrijk lijkt te normaliseren in de kerstweek. - Foto: Reuters/Pascal Rossignol
De handelsstroom met het Verenigd Koninkrijk lijkt te normaliseren in de kerstweek. - Foto: Reuters/Pascal Rossignol

Belemmeringen in de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk (VK) lijken op te lossen. Wel is wat druk voelbaar op de daghandel in de kerstweek.

De handelsstromen van en naar het Verenigd Koninkrijk lijken te normaliseren, ook vanuit Frankrijk, waar grenssluitingen vooral Spaanse aanvoer blokkeerde. Dit zette maandag nog grote druk op de capaciteit van de veerboten tussen België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Goedkopere partijen Spaanse trostomaten

De grensbelemmering lijkt in de Nederlandse daghandel beperkte schade op te leveren. De daghandel is de kerstweek wel gestart met een zakkende teneur en afwachtende kopers. Er worden goedkopere partijen Spaanse trostomaten aangeboden in Nederland, laat een commissionair weten. Het lijkt erop dat meer producten worden aangeboden in Nederland door de Spaanse problemen bij afzet naar het Verenigd Koninkrijk. Toch is maandag op de Spaanse veilingen voor glasgroente geen duidelijke prijsval zichtbaar. Dat is ook het geval op de Franse groothandelsmarkten dinsdag 22 december. De vraag uit wintersportgebieden blijft wel achter, nu veel vakanties zijn geannuleerd na de coronamaatregelen.

Lees ook: Brexit: dit weten we nu over groente- en fruithandel

Geen ontregeling bij veilingen

Bij Veiling ZON is geen sprake van een ontregelend effect bij de dinsdagveiling. Er is niet echt de indruk dat fors meer uit Spanje wordt aangeboden wat tot prijsdruk zou leiden. De prijzen zakken wel in de huidige aanvoerweek voor Kerst, ziet ook de veiling in Venlo. Het is niet zeker of meer Spaans product een andere bestemming zoekt deze week. Dat maakt kopers terughoudend. Het zal afhangen van hoe snel de stromen naar het Verenigd Koninkrijk weer normaliseren.

De fruitveiling bij BelOrta liet dinsdag geen afwijkend beeld zien voor Conferencepeer, een traditioneel belangrijk exportproduct naar het Verenigd Koninkrijk.

Voor Nederland is december geen belangrijke exportmaand naar het Verenigd Koninkrijk. De afgelopen drie jaar werd er jaarlijks voor € 1,2 miljard aan verse groente en fruit aan het land verkocht. In december gaat het om een kleine € 70 miljoen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer