Doorgaan naar artikel

‘Daghandel koopt (te) lang Italiaanse venkel’

Eind mei hoopte Joop Litjens in Leunen (L.) zijn eerste venkel te oogsten en ondanks het koude voorjaar werd dat op 28 mei werkelijkheid.

“Eigenlijk maar een paar dagen later en het ging ook meteen door, want in de eerste week van juni liepen de temperaturen meteen op.” Wel lijkt het erop dat collega’s van hem later zijn, want op ‘Veiling ZON’ is er nog geen aanvoer van venkel, constateert Litjens op 9 juni. “Ik heb geen idee hoe dat komt.”

Italiaanse venkel

De afzet via zijn telersvereniging Fossa Eugenia verloopt daarentegen naar wens. “Met supermarkten zijn er afspraken wanneer die met Nederlandse venkel beginnen en dat loopt prima. In de daghandel is het anders, daar blijven ze steeds langer Italiaanse venkel inkopen. Onze vroege venkel is van veel betere kwaliteit, maar kennelijk geeft de lagere inkoopprijs dan toch de doorslag. Ik vind dat een gemiste kans en jammer voor het Nederlandse product.”

Planten in plaats van tpz

Tot eind juni oogst Litjens het ras Solaris, daarna is Dragon aan de beurt. Solaris heeft tot nu toe prima voldaan, de productie en de zwaarte van de knollen zit op het normale niveau. “Richting het einde van juni en bij temperaturen van zeg 30 graden kun je bij Solaris schot gaan verwachten, maar eerder speelt dat eigenlijk niet.”

Vandaar ook de (tijdelijke) omschakeling naar Dragon. De rassen voor oogst in het najaar zijn Solaris, Antaris en Orion. “We planten drie keer in de week en daarmee gaan we door tot in de eerste of tweede week van augustus”, beschrijft Litjens zijn huidige aanpak zonder ter plaatse gezaaide venkel. “Deze aanpak is duurder, maar ook bedrijfszekerder en teelttechnisch is het makkelijker, zeker als je kijkt naar de onkruidbestrijding.”

De huidige aanpak daarvan is standaard met Centium plus Stomp. Bijbemestingen waren nog niet aan de orde, gezien de hoge stikstofwaarden gemeten met de nitracheck.

Derde ronde beregenen

Half april werden alle toenmalige plantingen beregend, in de eerste week van juni was dat opnieuw aan de orde. “Qua bodemvocht was dat nodig, maar ook voor het gewas gezien de weersomslag. We hebben toen zo’n 15 mm gegeven.” Met de huidige weersvoorspellingen zit de derde ronde er voor volgende week aan te komen. “Maar ik moet zeggen, tot op heden is er hier op gezette tijden een mooi buitje regen gevallen en gelukkig niet in die hoeveelheden die elders plaatselijk gevallen zijn.”

Auteur Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Joop Litjens
Joop Litjens

Venkelteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin