Doorgaan naar artikel

‘Dagelijkse dosis vitamine C moet omhoog’

De geadviseerde dagelijkse hoeveelheid vitamine C moet meer dan verdubbeld worden naar 200 milligram per dag. Een dagelijkse inname van 200 milligram zou vijf tot negen stuks groente of fruit per dag betekenen. Dat vermindert de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Dat advies geeft een consortium wetenschappers uit de Verenigde Staten, Denemarken en Frankrijk deze week in Critical Reviews in Food Science and Nutrition, zo schrijft nu.nl.

Op dit moment is de richtlijn voor de dagelijkse inname van vitamine C 90 milligram voor mannen en 75 voor vrouwen.

Volgens de onderzoekers is de hoeveelheid vastgesteld op de verkeerde manier: het is de minimale hoeveelheid om gebreken, zoals scheurbuik, te voorkomen, maar houdt geen rekening met de voordelen van een veel hogere inname. Vooral de langetermijnvoordelen zijn niet meegenomen in de analyses die de geadviseerde hoeveelheid vaststelden.

Daar willen de wetenschappers nu verandering in brengen. Zij stellen voor het advies te verhogen naar 200 milligram per dag. Om hun advies kracht bij te zetten, verzamelden ze bewijs uit de wetenschappelijke literatuur.

Zo halen ze een studie onder 20.000 mensen aan, waaruit bleek dat kans op overlijden door hart- en vaatziektes 60 procent lager was in de groep met de hoogste vitamine C-concentratie in hun bloed dan die met de laagste. In een andere studie had de groep met de laagste vitamine C-concentratie in het bloed 62 procent meer kans op kanker over een periode van 12 tot 16 jaar.

Niet alle wetenschappers zijn het echter met de oproep eens. Zij stellen dat de goede resultaten niet zozeer te danken zijn aan de hoge vitamine C-concentraties, maar aan een gezondere leefstijl van de mensen die ook veel groente en fruit eten.

De onderzoekers uit deze studie stellen echter dat daarvoor gecorrigeerd is.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin