Doorgaan naar artikel

‘Dagelijks prei planten tot eerste week augustus’

Twan Wijnen in Maasbree (L.) verwerkte op 6 juni zijn laatste bewaarprei. “De kwaliteit van Harston was prima, die van Laston viel tegen. Vrij veel zachte schachten en rode strepen op de schacht. Daar gaan we het komende seizoen veel minder van telen.”

Over de prijs is Wijnen kort: “Die was gewoon slecht. Bij de start van het nieuwe seizoen trokken de prijzen aan, maar het is nog even afwachten welke kant het opgaat. Wij zijn voor afzetorganisatie Fossa Eugenia nog geen prei aan het oogsten, daarmee beginnen we pas in de eerste week van augustus.”

Moeizaam aan de groei

De vroegste planting met Marokkaanse losse planten ging op 23 april de grond in. “Vanaf toen hebben we wekelijks geplant, sinds 6 juni doen we dat dagelijks en dat houden we vol tot in de eerste week van augustus.”

In totaal gaat het om zo’n 50 hectare ponsprei. Over die vroegste planting is Wijnen wat minder te spreken. “De plantenkweker vermoedt dat ze bij het transport te warm hebben gezeten of dat ze onder wat natte omstandigheden gerooid zijn. In ieder geval duurde het lang voordat ze aan de groei zijn gegaan en ik denk dat we de oogst dan ook beginnen met de tweede planting.” De vroegste rassen zijn Krypton en de nummers 2649 van Novisem, 3485 van Bejo en 38LE005 van Rijk Zwaan.

Wij hebben geen vast spuitschema, maar kijken in het gewas

Ziekten en plagen

Op gebied van gewasbescherming is alles onder controle. “Wij hebben geen vast spuitschema, maar kijken in het gewas en beoordelen aan de hand van de weersvoorspellingen of we in het geweer moeten komen en hoe snel we dan weer terug moeten komen. Soms spuiten we iedere week, soms zit daar wel 3 weken tussen. Tot nu toe hebben we alleen nog preventief behandeld tegen roest en trips en die geven ook nog geen problemen”, aldus Wijnen op 21 juni.

2 keer beregenen

In begin van de plantperiode viel er rond Maasbree voldoende regen, inmiddels is de regenhaspel weer volop actief. “Met name rond het planten dan. We beregenen vooraf voor een goed plantbed en achteraf om ze aan de groei te krijgen. Daarmee moeten ze dan normaal gesproken een tijdje vooruit kunnen. Vóór de tweede keer beregenen pakken we ook het onkruid aan met een mengsel van bodemherbiciden.” Ook tijdens het groeiseizoen wordt het onkruid chemisch bestreden.

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Twan Wijnen

vollegrondsgroenteteler in Maasbree (L.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin