Doorgaan naar artikel

Daar komen de werkzoekenden

In Brabant hield het UWV Werkbedrijf deze week brancheweek in de land- en tuinbouw. De tuinders hielden hun adem in.

Menig tuinder wil gaan slaan als je hem de afkorting UWV in het oor fluistert. In West-Brabant lopen ze namelijk al jaren weg met ‘hun’ Roemenen. Voor die prima krachten had en heb je een tewerkstellingsvergunning nodig, maar dat gaf het UWV tot voor kort gewillig af. Tot voor kort, want er wordt dit seizoen wat grondiger naar de regels gekeken. En dus moeten de tuinders nu dus ook wat grondiger werk maken van het zoeken naar binnenlands en Europees arbeidsaanbod.

Laat nou ook deze week UWV Werkbedrijf onder het geinige motto Boer Zoekt Werknemer de boer op gaan naar de tuinder. Met werkzoekenden in de aanbieding. Ongelukkige timing, met name dus in West-Brabant. Hoewel, het bezoek aan paprikabedrijf 4 Ever Green in Steenbergen schijnt een succes te zijn geweest. De werkzoekenden stonden versteld van de moderniteit van het bedrijf. Helemaal geen vies werk, ook helemaal niet zo zwaar en zo voort. U kent het verhaal. Zij nu ook.

Optimistische minister
Je hebt natuurlijk ook werkzoekenden en werkzoekenden. In het verleden leurde het UWV of hun voorgangers jaar op jaar (telkens als er weer een nieuw kabinet aantrad met een nieuwe optimistisch gestemde staatssecretaris of minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) met het ondereind van hun klanten bestand. Mensen die al zo lang ‘werkzoekend’ waren dat over hun gevoel voor richting niemand zich meer wat voor illusie dan ook hoefde te maken. Werden ze naar een tuinder gestuurd, dan wist je zeker dat ze er op hun eerste werkdag niet zouden aankomen. En op hun tweede werkdag ook niet.

Vlotjes
Anno 2011 hebben we vanwege de crisis ook een flinke groep werkzoekenden waar een tuinder met vacatures veel meer aan heeft of kan hebben. Zelfs, of misschien zelfs wel júíst als het om vacatures voor (goed) geschoold personeel gaat. In het geval van het werk dat de Roemenen hier graag komen doen werkt het iets anders. Dat weten wij en dat weten ze bij het UWV net zo goed. Hopelijk kunnen na de brancheweek de tewerkstellingsvergunningen weer vlotjes af gaan komen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin