Doorgaan naar artikel

D66: overschot Canadese wiet importeren in wietproef

Waar in Nederland telers maar niet kunnen beginnen aan legale wietproductie, wordt in Canada tonnen overschot vernietigd.

D66 stelt Kamervragen over de problemen in Nederland bij de opstart van de wietproef. Daarbij wordt legaal cannabis geteeld in kassen en hallen, waaruit eindproduct wiet wordt gewonnen. Met legale teelt wil het kabinet een legale gesloten keten van teler tot coffeeshop maken om de criminaliteit een slag toe te brengen.

De wietproef in Nederland komt maar moeizaam van de grond. Eén van problemen is het toelatingsbeleid van banken, waardoor de nieuwe teeltbedrijven moeilijk aan een bedrijfsrekening komen.

Weerstand in de vergunningenprocedure

Daarnaast zijn niet alle Nederlandse gemeenten blij met de komst van een ‘wietfabriek’ binnen haar grenzen. Van tien bedrijven is bekend dat ze toegelaten zijn tot de wietproef, maar zij ondervinden weerstand in de vergunningenprocedure. Ondanks strenge beveiligingsmaatregelen, vrezen gemeentes dat bedrijven kwetsbaar zijn voor criminaliteit.

In Kamervragen wijst D66 op de totaal verschillende marktsituatie in Canada waar de teelt al langer gelegaliseerd is en overschotten bestaan. Het overschot zou bestaan uit 425 miljoen gram eindproduct. D66 vraagt te onderzoeken of het op korte termijn mogelijk is product uit Canada te importeren om zo de wietproef in Nederland te versnellen. Volgens D66 betekent elke gram aangevoerde legale wiet een overwinning op de criminele teelt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin