Doorgaan naar artikel

Curator Levarht positief over uitkering schuldeisers

De curatoren van het failliete oud-handelsbedrijf Levarht zien mogelijkheden voor een gedeeltelijke uitkering aan schuldeisers.

Dat blijkt uit het vierde faillissementsverslag. Daarin wil de curator de hoop niet te hoog opvoeren. Toch lijkt de boedel groot genoeg om boedelschulden en preferentie schulden te voldoen. Ook andere schuldeisers die daarna komen, lijken een gedeeltelijke compensatie te krijgen (concurrente schuldeisers). De curator maakt daarbij een voorbehoud, omdat het een voorlopige schatting betreft. Wel bereidt de curator voorbereidingen voor afspraken met deze concurrente schuldeisers.

Levarht werd bijna een jaar geleden failliet verklaard. Het bedrijf dook in 2021 zwaar in de rode cijfers, waarna snel tot deze route werd gekozen. Het bedrijf had 291 werknemers in dienst.

Boedel groeit

De curator meldt in het vierde verslag dat de boedel kan groeien van ruim € 7 miljoen naar € 12 miljoen. Er is bijna zeker een overeenkomst met ING Commercial Finance over afwikkeling van de financiële afspraken. Daardoor stort de bank € 5 miljoen in de boedel. Ook is € 2 miljoen aan openstaande rekeningen geïnd voor geleverde groente en fruit. Daarmee staat nog ongeveer € 13,4 miljoen open aan rekeningen. De curator heeft lokale advocaten ingeschakeld voor landen waar grote afnemers in gebreke blijven.

Vorderingen

Voor de afwikkeling van het faillissement voor personeel heeft het UWV een vordering van € 1,68 miljoen ingediend. Met werknemers is de curator ook in overleg over vorderingen die niet door het UWV zijn overgenomen. Met de fiscus is de curator overeen gekomen dat de vordering verlaagd wordt met € 350.000. De fiscus heeft voorrang bij uitkering uit de boedel, net als het UWV.

Zo’n 500 ‘gewone’ schuldeisers hebben verder een claim ingediend ter waarde van circa € 31,5 miljoen. Daarmee is de schuldenlast hoger dan de boedel, maar moeten nog veel rekeningen voor groenten en fruit worden betaald, waardoor de boedel zal groeien. Zo is dat ook bij andere bedrijven gegaan als Hartman en Quality Queen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin