Doorgaan naar artikel

Curator Hartman met claim CO2-rechten naar rechter

Een van de laatste zaken in het faillissement van teeltbedrijf Hartman draait om de claim van emissierechten (CO2).

De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) verplicht de curator om 4.162 emissierechten in te leveren. Glasgroentebedrijf Hartman uit Sexbierum was tot 2019 actief op het Europese systeem van emissiehandel (ETS). De curator beschikt echter niet over de emissierechten en riskeert daarmee een bestuurlijke boete van € 416.200. Afgelopen december 2021 heeft de curator beroep ingesteld bij de Raad van State tegen het besluit van de NEa van oktober 2021.

Niet verder procederen

De afwikkeling van het faillissement is in een gevorderd stadium. De curator besteedt minder uren aan de afwikkeling nadat hij besloot niet verder te procederen met de erven Hartman. Daarmee is een belangrijke angel uit de afwikkeling weggenomen.

Betaling tomaten en paprika‘s

Uit het verslag blijkt wel dat de curator nog achter de betaling aan zit voor in 2017 geleverde tomaten en paprika’s. Daarvoor staat nog ruim € 200.000 aan facturen open. Die opbrengst komt Rabobank als eerste toe. Ook heeft de Belastingdienst aangekondigd een boekenonderzoek te willen doen. De curator heeft daarin nog een rol.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin