Curator: failliet Quality Queen toont druk sector

31-12-2019 | Laatste update op 14-09 | |
Extreme weersomstandigheden leidden tot faillissement Quality Queen.
Extreme weersomstandigheden leidden tot faillissement Quality Queen.

Het failliete handelsbedrijf Quality Queen stond onder grote druk van Britse supermarktketens en kende uitzendbureaus en telers die feitelijk meefinancierden.

Dat zegt curator Mathieu Souren van Hoens & Souren advocaten. Op 10 december werd het faillissement toegekend. Het bedrijf kwam in problemen door twee hete zomers toen het voor eigen rekening product als paprika duur moest bijkopen op de dagmarkt om supermarktklanten te beleveren.

Contractvorm

Hoewel het bedrijf twee zomers achter elkaar getroffen werd door dezelfde klimatologische problemen, valt dit de bestuurders niet ernstig te verwijten, stelt Souren. Wel vraagt de curator zich af waarom niet meer bedrijven zijn omgevallen door dezelfde weersextremen. “Ik heb dat nagevraagd bij andere bedrijven. Zij zeggen dat dit met de contractvorm te maken heeft. Bij speciale omstandigheden is er sprake van overmacht en moet de supermarkt accepteren dat de inkoopprijs omhoog gaat. Als je die afspraak niet hebt, wordt het lastig.”

Nieuwe werkelijkheid

Na twee weken onderzoek ziet Souren de huidige werkelijkheid in de tuinbouw. Hij signaleert dat grote supermarktketens de prijs dicteren. Verder zijn er grote telers met vorderingen van enkele tonnen vanwege niet betaalde leveringen. Dat geldt ook voor uitzendbureaus. “Dat zijn behoorlijke vorderingen. Feitelijk hebben ze op het laatst Quality Queen meegefinancierd.” Souren verwacht dat de telers en uitzendbureaus er niet gunstig uitspringen. Dat geldt wel voor Rabobank. “Die gaat er wel uitspringen, verwacht ik. Ze hebben het hypotheek op het pand en ook de debiteurenpost is verpand aan de bank.” Dat betekent dat de opbrengsten van de glasgroente van telers eerst naar de Rabobank gaat. Voor het pand van Quality Queen in Maasdijk is belangstelling bij andere handelsbedrijven.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer